Den lilla byn södra Prästholm ligger idylliskt belägen längs älvkanten någon mil utanför Råneå. En bit från byn finner vi den gamla idrottsplatsen, väl dold bakom träd och buskar längs en grusväg. Det var här, i det övergivna hus som tidigare fungerat som omklädningsrum, polisen efter tips från allmänheten kunde hitta och beslagta 21 unga cannabisplantor.
Inget promenadstråk
Byggnadens golv är täckt av glassplitter från trasiga fönsterrutor. Gamla hockeyhandskar ligger slängda bland bråten på golvet och en bänk lång nog att rymma 21 plantor står placerad i det större av husets två rum. Enligt en bybo NSD pratat med har lokalen inte använts på minst tio år. Huset ligger heller inte längs något naturligt promenadstråk.
– Det är konstigt att något upptäckt det, för här rör sig ingen om man inte absolut skall till idrottsplatsen. Om man är ute och promenerar i skogen går man nog hellre längs skogsvägen som leder bakom huset. Det här är ett bra ställe om man inte vill synas, säger bybon som vill vara anonym.
Kritiserar polishantering
Bybon vill inte spekulera i om plantornas ägare är hemmahörande i byn, men tycker att polisen enkelt kunnat ta reda på vem som skött om dem.– Unga växter måste ju ha vatten. Om polisen velat ta reda på vem som odlat hade det bara varit att lägga sig i busken och vänta tills någon kom för att vattna plantorna. Istället väljer de att bara ta med plantorna och sen lägga ned ärendet i brist på bevis, säger bybon.
Ointressant för missbrukare
Patrik Ström är chef för brottsutredningar vid Luleåpolisen. Han berättar att polisen upptäcker cannabisodlingar mellan fem och tio gånger om året. Beslagen kan skifta från industriell odling i anpassade lokaler med ljus och gödsel till små utomhusodlingar likt den i södra Prästholm.
– Den här sortens odling är oftast inte så intressant för missbrukare. Det är mycket arbete för liten effekt om man säger så, avslutar Patrik Ström.I nuläget finns ingen skäligen misstänkt för brottet.