Råneå sportfiskeklubb har sedan länge många aktiva pimpelfiskare. Klubben kontaktades av organisationen Sportfiskarna som, tillsammans med Råneskolans mellanstadium, har dragit igång ett fiskevårdsprojekt där man ska underlätta för abborrens reproduktion.
Under torsdagen var det halva klass 4b som var ute på Råneträskets is för att bygga så kallade risvasar.
– Det här är kul. Härligt att vara ute och så får vi jobba tillsammans, säger Cornelia.
De friska vårvindarna bar med sig en frisk doft av färskt granris. Några av eleverna passade också på att smycka mössorna med kvistarna mellan risbördorna.
– Kolla in här, säger Selma Öhman och visar upp sin fina mössa.
Eleverna bygger små rishögar som påminner om mindre majbrasor. Dessa binds sedan ihop för att till sist förankras med stenar så att vasen sjunker ner till botten och blir kvar där när isen smälter. Riset ger sedan abborren skydd för rovfiskar som till exempel gädda.
Anja Storelv arbetar som pedagog på skolan och hon välkomnar initiativet.
– Det är ju underbart att få göra undervisningen annorlunda och att inte hela tiden behöva tänka på handsprit och tvätta händerna hela tiden. Det är befriande för oss alla, säger Storelv med eftertryck.
Mellan byggandet hann eleverna också med att leka lite. Där vävdes ekologin in i leken när några av eleverna fick vara abborrar och samla fiskägg medan andra halvan fick vara rovfisk och stjäla romkornen.
– Den leken symboliserar ett fungerande ekosystem där abborren samlas för att leka under våren och där den lägger romkornen på de här risvasarna. Det gör vi både för att det är roligt men också för att man ska lära sig lite om livet under ytan, förklarar Sportfiskarnas Tobias Hellman som leder projektet.
Hellman tycker att det är roligt att jobba med barn.
– Det känns värdefullt och fint att få vara med och lära den här generationen de här sakerna. Och ännu roligare blir det för de här barnen när de sedan får åka ner och fiska i ett vatten där man själv har varit med och bidragit till en förbättring, säger han.
Sportfiskarna inledde den här aktiviteten i södra Sverige där alla som ville fick bidra med den julgran som ändå skulle kastas.
– Nästa vinter ska man kunna se skillnad i området runt risvasarna, säger Tobias Hellman.