Varje år gör görs stora rikstäckande undersökningar hur patienter har upplevt sina besök i primärvården. De anställda i Råneå har anledning att sträcka lite extra på sig. Den hälsocentralen har med råge Norrbottens mest nöjda patienter.
– Vi har alltid legat bra till i sådana här undersökningar. Men nu toppade vi ju på allt. Det blev en lätt euforisk känsla när jag hade siffrorna framför mig, säger verksamhetschefen Annika Åström och ler.
Råneå hälsocentral ligger i topp när det handlar om såväl respekt och bemötande som emotionellt stöd. Hälsocentralen ligger också högst upp när man patienterna har fått sätta betyg på tillgänglighet, kontinuitet och koordinering.
– Jag har ju alltid vetat att vi är bra. Det har jag känt och också försökt att förmedla till de anställda. Vi har också jobbat för att synliggöra patienterna, säger Annika Åström.
I hela 40 år har Annika Åström varit verksam inom sjukvården i Råneå. På fredag går hon i pension. Här kan man tala om att gå med flaggan i topp.
– Det är en otrolig bekräftelse av personalen här. Det känns fantastiskt. Jag har varit glad ända sedan jag såg de här resultaten, säger hon.
I dag finns tre tillsvidareanställda läkare med allmänspecialistkompetens. Doktor Mats Nilsson har arbetat i Råneå i hela 31 år.
– Det är en trevlig hälsocentral att jobba på. Den är liten och lätt att hantera. Det är bra personal och bra patienter. När man arbetar länge lär man ju känna människor. I flera generationer dessutom. Det är ganska roligt faktiskt, säger han.
Han bor i centrala Luleå och pendlar alltså till Råneå.
– Jag trivs så pass bra här så det är inget som jag har tänkt på särskilt mycket, säger han.
Den här dagen sitter Eina Westerlund utanför Mats Nilssons dörr. Hon har bokat tid hos sin läkare och bläddrar lite i Svensk Damtidning medan hon väntar.
– Vi har ju fått behålla våra doktorer. Det är en väldigt stor fördel. Man behöver inte dra hela historien varje gång, säger hon.
Lars Grundström är en annan allmänspecialistläkare och han har arbetat på hälsocentralen sedan 1999.
Precis som sin kollega Mats Nilsson pendlar också han från Luleå in till Råneå.
– Det är en trevlig arbetsplats. Man lär sig ett ju ställe och lär känna patienterna. Och när man väl har gjort en sådan investering är det ju synd att förlora det genom att byta arbetsplats. Det är väl det stora skälet till att jag har fortsatt, säger Grundström.