Från nedläggningshot till succéår – badhuset slog rekord 2024

Råneå badhus kan blicka tillbaka mot ett succéartat år med höga besökssiffror. Nu väljer Luleå kommun att satsa på det omdebatterade badhuset.
– Badhuset betyder mycket för mig, säger stamgästen Lena Sundvall

Närmare 15 000 badgäster hittade vägen till Råneå badhus under året som gick. Nu satsar Luleå kommun 200 000 kronor på badhusets kloreringsanläggning.

Närmare 15 000 badgäster hittade vägen till Råneå badhus under året som gick. Nu satsar Luleå kommun 200 000 kronor på badhusets kloreringsanläggning.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2025-01-02 00:01

Under året som gått har fler människor än på mycket länge sökt sig till badhuset i Råneå. Antalet gäster under 2024 uppgår till cirka 14 940. Under 2023 kom cirka 11 500 badgäster vilket då ansågs vara mycket.

Det handlar om en ökning med 3 440.

– Intresset har varit stort och det är stadigt ökande, säger badmästaren Sten Varjonen. 

undefined
Harry Granström berättar stolt att han nu tagit märket silverhajen där man bland annat behöver simma 100 meter.
undefined
Närmare 15 000 badgäster hittade vägen till Råneå badhus under året som gick. Nu satsar Luleå kommun 200 000 kronor på badhusets kloreringsanläggning.
undefined
Heili Sundvall trivs som fisken i vattnet.

Sten Varjonen arbetar medvetet för att öka trivseln. Bland annat har han fått loss pengar från kommunen för att köpa stämningsfull belysning. Under mörka vintermorgnar och kvällar tänder han upp levande ljus runt bassängen. Samtidigt som stämningsfull avkopplande musik spelas. 

– Jag vill att alla som kommer hit ska trivas och ha det bra. Det gäller alla. Från små barn till de äldsta. Det här ska vara ett badhus för alla, säger Sten Varjonen. 

Den sista dagen som badhuset i Råneå hade öppet för året var Lena Sundvall från Sundom där med tre av sina barnbarn. 

– Badhuset betyder jättemycket. För min hälsa och för min kropp. Sedan träffar jag andra människor här samtidigt och jag brukar också passa på att handla i Råneå när jag ändå är här, säger hon. 

Nu väljer också kommunen att satsa på badhuset som man tidigare planerade att avveckla. Sedan tidigare har man bytt ut duschpaneler och bastulavar. 

undefined
Under mörka vintermorgnar och kvällar tänds levande ljus upp runt bassängkanten under motionssimningen.
undefined
Tove Johansson, Selma Sundvall, Heili Sundvall och Lena Sundvall passade på att besöka badhuset i Råneå den sista dagen som det hade öppet för året.
undefined
Att ta simmärken har åter blivit på modet hos de yngsta.

Nu lägger kommunen cirka 200 000 kronor på reningsanläggningar till både huvudbassäng och barnbassäng. Anläggningen ser till att dosera ut rätt mängd klor i vattnet. 

– Det är viktigt att en sådan grej funkar så att man inte klorerar onödigt mycket. Det är glädjande att man fortsätter att satsa på det här badhuset, säger Varjonen. 

undefined
Sexåriga Selma Sundvall är en av de nästan 15 000 besökare som har badat på Råneå badhus under året som gick.
undefined
Kvartetten från byn Sundom besökte badhuset i Råneå den sista dagen på året som bassängen var öppen.

Fredrik Thysélius är avdelningschef för Luleå kommuns fastigheter. Han kommenterar satsningen så här: 
– Det är en del i en jättestor helhet som vi byter ut för att säkerställa att allting sker korrekt. Den var också så gammal att det var svårt att hitta reservdelar, säger han. 

Hur tänker kommunen när man gör den här satsningen på Råneå badhus?

– Det är ett rutinmässigt underhåll att byta den här delen. 

Kan du säga något om behovet av annat underhåll framöver?

– Det törs jag inte säga någonting om. Det är inget som jag har detaljkoll på heller. Men det är ju ett äldre badhus med ett stort slitage över åren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!