Första herrgårdsfrun i Melderstein

Den gamla herrgården i Melderstein utanför Råneå uppfördes 1741.
För första gången är det nu en kvinna som styr över verksamheten där.
I dag har Katarina Thingvall, 36, både sitt arbete och sin bostad i den historiska byggnaden.

Så vitt Katarina Thingvall vet är hon den första kvinna att styra verksamheten på den anrika herrgården som uppfördes 1741.

Så vitt Katarina Thingvall vet är hon den första kvinna att styra verksamheten på den anrika herrgården som uppfördes 1741.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2019-12-27 17:49

Den som färdas upp längs Råne älvdal kan inte undgå att se den stora gula herrgården som står till vänster precis innan man kommer till Orrbyn. Den här tiden sprider den ett skönt julskimmer runt sig när hela huset lyser av ljus och värme. 
Där inne finns Katarina Thingvall. 
Den 36-åriga tvåbarnsmamman tog över på Melderstein herrgård för drygt ett år sedan. 
– Jag tror faktiskt inte att det har varit någon kvinna som har drivit den här verksamheten här tidigare. Så på det sättet är jag väl lite historisk, säger hon. 
Hennes far Göran Thingvall och farbror Gunnar Thingvall har ägt och utvecklat gården sedan 1996. 
När de köpte den av Missionsförbundet var det plastmattor på golven och våningssängar i rummen och endast tre toaletter i hela huset. Nu är det istället vackra tidsenliga trägolv och toalett och dusch i samtliga sovrum.  
– De har lagt ned ett enormt arbete för att renovera och få den här och de andra byggnaderna i fint och vackert skick, säger hon.
Trots att hennes far har passerat 70-strecket är han fortfarande där i stort sett varje dag. 
– Han är ett sådant enormt stöd. Det är fantastiskt att få jobba tillsammans med sin förälder. Man kommer varandra närmare på ett helt annat plan, säger hon. 
Hon beskriver sitt första år på Melderstein som händelserikt, roligt och bitvis också rätt slitsamt. När hon berättar att hon under den senaste veckan har haft arbetspass som ligger mellan fjorton och sexton timmar sju dagar i rad inser man vilken arbetsinsats det handlar om. 
– Så här extremt mycket arbetar jag inte alltid, det hade inte gått. Men det har varit stort intresse att få komma hit och då är det bara att köra på, säger hon. 
Under den gångna veckan har två konferenser hållits på herrgården. Sedan har de haft tre olika sällskap som har arrangerat julfester i byggnaden.
– Nu i helgen hade vi tre familjer från Skellefteå som kom upp hit och bodde. De hyrde hela herrgården och vi stod för maten och servicen. När man känner att människor kommer hit med förväntningar så vill jag ju göra mitt yttersta för att de också ska ha det bra. Och jag tror att de här familjerna kunde åka härifrån med fina minnen och upplevelser, säger hon. 
Några dagar innan hölls en näringslivslunch i lokalerna. Ytterligare några dagar tidigare träffades ett nyskapat nätverk med kvinnliga företagare som alla har anknytning till Råne älvdal. 
Och så rullar det på. 
– Allt handlar ju om att de ska ha det så bra här att de vill återkomma fler gånger, säger hon. 
Melderstein har en lång och mycket intressant historia. Det byggdes på 1740-talet under en tid när det norrbottniska järnbruket började att växa. Enligt Katarina Thingvall anser både SSAB och LKAB att deras historia i mångt och mycket började med bruksverksamheten i Melderstein. 
Hennes två söner som i dag är sex och åtta år gamla får också växa upp i den här vackra miljön eftersom familjen också bor i en del av herrgården. 
– Det är en stor fördel att ha barnen nära i och med att jag tillbringar så väldigt mycket tid här på arbetet, säger hon. 
Och du kan med all rätt kalla dig herrgårdsfru?
– Ja, jag har faktiskt sagt det på skämt någon gång. Det är mycket arbete men det känns fint att få vara med och skriva ett nytt kapitel i Meldersteins historia. 

Meldersteins historia

Per Andersson från Sörbyn hittade under 1600-talets slut en intressant sten i Malmfälten. Han är den som i dag är ansedd som upptäckaren till fyndigheterna i Gällivare. 
Stenen hamnade hos kyrkoherde Gulisius Blix. Katarina Thingvalls anfader Karl-Johan Thingvall som levde 1699-1764 såg stenen där och blev intresserad. 
Karl-Johan Thingvall gjorde sedan den första inmutningen i Malmfälten. Melderstein bruk hade en viktig roll i en näring som i dag så starkt förknippas med Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!