Senast den 15 april rapporterade tidningen om att E4 var avstängd på grund av översvämning på den aktuella platsen. Nu ska Trafikverket och entreprenören Nyab sätta ingång med att bygga om vägen. De 3 500 fordon som i genomsnitt passerar per dygn, får ta en omväg.
– Vi har varit medvetna om riskerna länge, så det är inte den senaste översvämningen som gör att vi sätter igång just nu, säger Fredrik Olofsson som är projektledare på Trafikverket.
– Såvitt jag vet har det inte inträffat någon olycka på den aktuella sträckan, men det är naturligtvis det man är rädd för. Att någon ska komma med hög fart och råka ut för vattenplaning eller något annat.
Den aktuella sträckan, 350 meter, norr om avfarten Råneå norra går över våtmarker. Med tiden har vägen satt sig och sjunkit mellan 50 och 60 centimeter. Den översvämmas lätt av vatten från omgivningens kärr och våtmarker.
– Inte varje säsong, men ganska ofta, säger Fredrik Olofsson.
Nu ska ändå vägen byggas om och höjas över vattenlinjen. Senaste gången var i början av 1990-talet. På 30 år har en sättning gjort att vägen sjunkit så mycket som 60 centimeter där det är som värst. Sträckan ska grävas ut och 4 700 träpålar, mellan åtta och tolv meter långa, ska hamras ner i leran. Den del av pålarna som inte står i vatten täcks med mattor som ska hålla syret borta. Annars kan de ruttna.
Entreprenören Nyab har tre månader på sig och Fredrik Olofsson tror att vägen kommer att behöva stängas från slutet av maj. Trafiken leds från avfarten Råneå norra in på gamla E4 (Lappviksvägen och Strömsundsvägen) för att sedan ansluta till nya E4 vid Strömsundskorsningen.
– Vi uppmanar alla som färdas på E4 att vara försiktiga och följa de anvisningar som kommer att finnas, säger Fredrik Olofsson.
Att höja vägen som sjunkit över en halv meter på sina ställen med hjälp av träpålar kan tyckas låta som en uråldrig teknik.
– Ja, det är väl den äldsta tekniken som finns. Hela Gamla stan i Stockholm är byggd på pålar., säger Krister Asplund som är produktionschef på Nyab i Haparanda.
– På E4 i Råneå kommer vi att påla nästan 5 000 granpålar. När vägen är färdig är den höjd ungefär en meter och det är den höjd som den var när den byggdes.
– Haparandabanan är också byggd på pålar.
Detsamma kan sägas om riksdagshuset i Stockholm, som vilar på över 9 000 ekpålar.