Norrbottens kommuner blev i höstas tagna på sängen. Många trodde att de tiggande EU-migranterna skulle lämna länet och åka hem när det blev kallt. Men tvärtom blev de fler och flera kommuner, bland annat Luleå och Piteå fick ordna fram tillfälliga boenden.
Vasile Pintea Cantaragiu står och spelar dragspel utanför Konsum i Råneå. Hans vän sitter utanför Ica. Då och då slänger någon ett mynt i lådorna framför dem. För två månader sedan kom han upp till Norrbotten.
– Jag har varit i Stockholm och Örebro tidigare. Men det går inte att vara där längre. Folk har slutat ge pengar, det blir väldigt lite. Då beslutade vi att åka till Luleå, säger Vasile.
Men även i Luleå börjar konkurrensen bli hård bland tiggarna. Vasile och hans vän satte sig ner med kartboken, följde vägarna med fingret och fann till slut Råneå.
– Här är det helt ok. En dag är bra, en dag är mindre bra.
Men varje dag åker de tillbaka till Luleå för att övernatta i sin bil. Kommunens övernattningslägenhet, som nu är stängd har de aldrig använt.
Under vintern har tiggare sökt sig så lång som till Arjeplog och Kiruna. Men kommunerna har haft svårt att hantera situationen.
– Det här är ju någonting extra utöver kommunens uppdrag och det behöver diskuteras på en högre nivå, säger Kalix kommunalråd Ellinor Söderlund (S)
Den 30 april stänger kommunens härbärge i Luleå. Byggnaden kommer att rivas. Just nu pågår arbetet för fullt med att få någon frivilligorganisation att ta över ansvaret att ge tiggarna tak över huvudet vid behov.
– Vi är nog en av de få kommunerna i landet som drivit det här själva. Men vi ser ju själva att det inte alltid är bäst och SKL rekommenderar att vi inte ska driva det själva, säger Gerd Bergman, socialförvaltningen i Luleå.
Regeringens utredare i frågan kommer inte heller med något svar förrän tidigast 2016. Och Sveriges kommuner och landsting, SKL, avvaktar med vidare rekommendationer tills dess. Problemet för Luleå kommun är att hitta någon eller några organisationer som är tillräckligt starka för at ta ansvaret.
– Det tar längre tid än vad man tror. De behöver tänka på hur de ska göra? Vad kostnaden kan tänkas bli? Man måste ha lite muskler för att ta på sig ett sådant här uppdrag, säger Gerd Bergman.
Vasile Pintea tror han kommer stanna till augusti eller september.
– Jag skickar hem pengar till min hemby. Där är det väldigt svårt. Kanske måste jag stanna några månader längre. Jag hoppas få ihop kanske 2 000 euro.