Pontus Johansson berättar att han tyckt att det saknats ett engagemang i bygden.
– Många väntar på att kommunen ska lösa boenden för turister. Därför ville jag börja med att skapa ett större varumärke för Råneå älvdal och göra det mer attraktivt för dels de som bor i Råneå men även de som kan få upp ögonen för att kanske besöka staden, säger Pontus Johansson.
Han vände sig då till något som tidigare visat sig vara ett vinnande koncept – sociala medier. I sitt arbete som snickare har han använt sig av sociala medier för att dela med sig av sitt arbete vilket har lett till stor lokal spridning. Han startade kontot “Råneå River” den 17 juli och har idag över 3 000 följare.
– Målsättningen är att det ska bli 10 000 följare innan årsskiftet. Det jag vill är att skapa ett starkare och mer attraktivt varumärke och såklart få till ett intresse för Råneå och älvdalen. Vi har väldigt fina miljöer men det är ingen som säljer den.
Han har upplevt att turistnäringen i kommunen inte når upp till sin fulla potential idag. Han berättar att många resonerar att “vi kan inte marknadsföra något som inte finns” och då syftar de på aktiviteter och boenden för turister. Men Pontus menar att man, genom att visa upp vad man har, kan så ett frö som någon annan kan skörda av.
– Man blir lätt hemmablind och jag vill att vi ska stanna upp och se vad vi har omkring oss. Det finns möjligheter här och kanske kommer det nya entreprenörer som nu ser att det finns möjligheter att använda sig av Råneå. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Med tusentals följare har Pontus märkt av att intresset från internationella turister är stort. Många efterfrågar tips på fina platser att besöka i Norrbotten och han delar stolt med sig av tips på destinationer.
– Jag har till exempel fått följare från Holland och Chile och sådana personer är potentiella kunder som kan gynna besöksnäringen. Norra Sverige är väldigt attraktivt och glesbygden kan erbjuda väldigt mycket. Jag vill skapa en möjlighet för människor som vill komma ut med sina idéer men även de som vill kunna arbeta på glesbygden för att slippa centraliseringen.
Hur ser intresset ut lokalt för turism i Råneå?
– Det är mer upp efter älven och det finns personer som är väldigt engagerade. Om man strävar mot samma mål kanske det byggs någon liten stugby och då finns det kanske möjlighet att ta hjälp med frukost från caféet och då kan restaurangen erbjuda luncherbjudanden, säger Pontus och fortsätter:
– Jag vill bara att folk ska få upp ögonen och se att det faktiskt finns ett engagemang här. Det kanske är dags att släppa sargen och följa sin dröm.
Till vardags arbetar han som snickare och utefter att kontot har växt så har det blivit svårt att hinna med att både sköta kontot och hinna med ett heltidsarbete.
– Häromdagen lade jag till exempel upp ett inlägg på Facebook där jag efterfrågade invånarnas finaste höstbilder och då kan jag använda mig av bilderna och skriva ut vilka som har tagit bilderna. Kontot blir nästan gemensamt då och det kan peppa andra till att fota mer och ännu finare bilder.
För att sprida budskapet och engagemanget till så många som möjligt har han tagit till en oväntad metod.
– Jag har till och med tatuerat loggan på armen!