Byborna kämpar för bredband

I flera byar längs Råneå älvdal försvinner bredbandsuppkopplingen i och med att kopparnätet läggs ned. Nu har människorna i byarna mellan Råneå och Niemisel startat en grupp för att själva åstadkomma en bredbandsutbyggnad.

Foto: Joakim Nordlund

Råneå2016-12-14 16:17

I flera av byarna klipps det så kallade kopparnätet den 31 maj i år. I en by som Orrbyn som ligger cirka 15 kilometer från Råneå upp efter Råneå älvdal försvinner därmed ADSL-uppkopplingen. Samtidigt är det mobila nätverket så bristfälligt att många inte klarar av att utföra vardagliga sysslor som att, till exempel, betala räkningarna över nätet. Kommunen har inte för avsikt att dra dit fiber, därför tar människorna i byarna nu saken i egna händer. En grupp om en dryg handfull människor, där bland andra Marianne Holmfrid och Tomas Karlsson ingår, har tagit fram lösningar på hur man skulle kunna bygga ett eget nätverk för att trygga bredbandsförsörjningen. Under veckoslutet har informationsträffar i Prästholm, Böle och Orrbyn hållits där människor från bygden har fått projektet presenterat för sig.

– Jag tycker att det här låter jätteintressant men visst känns det konstigt att vi inte erbjuds liknande lösningar av kommunen, säger Lena Abrahamsson som har bostad både i Luleå och i Orrbyn.

Gruppen har tagit namnet Fiber i Råneå älvdal och i onsdags startades bland annat en Facebookgrupp för att hålla människor informerade. Planen är att skapa ett nätverk där man inte gräver ned fiberkabeln eftersom det skulle bli väldigt kostsamt. Istället hoppas man nu på positivt besked från Luleå Energi och Lunet att använda de högspänningsledningar som går längs med älven.

– Att hänga ledningen där och sedan gräva oss ut därifrån. Vi får beskedet på torsdag och vi hoppas givetvis på den här lösningen, säger Marianne Holmfrid i projektgruppen.

Men tiden är knapp. Göran Thingvall driver Meldersteins Herrgård AB där han har konferens- och festverksamhet samt hotell. En väl fungerande bredbandsuppkoppling är ett absolut krav från hans gäster.

– Får vi ingen bra lösning på ett eller annat sätt så ser jag ingen möjlighet att fortsätta, så är det tyvärr. Då måste vi stänga, säger han.

Det krävs att 200 hushåll anmäler sig för att det här ska bli verklighet. Från i onsdags fram till söndagens möte i Orrbyn hade knappt hundra människor skrivit på.

– Det krävs ändå mycket fotarbete för att kontakta de människor som inte har varit här. Det kan kanske gå, säger Marianne Holmfrid.

Enligt kalkylerna ska det kosta mellan 14 000 och 18 000 kronor att ansluta sig och sedan tillkommer en fast månadskostnad. Då kommer man att erbjudas en uppkopplingshastighet på 100 Mbit/sekund.

I möteslokalen i Orrbyn den här söndagen fungerar mobilt bredband med ett nödrop.

– Det fungerar knappt alls. Det brukar växla med väder och vind. Jag bor bara en bit härifrån och ibland kan jag få 3G men väldigt ofta är det jättedåligt, säger Tomas Karlsson som bor i Orrbyn och som har ett företag i Luleå inom IT.

Den 31 maj försvinner alltså ADSL-uppkopplingen i och med att kopparnätet då läggs ned i Melderstein, Orrbyn och Niemiholm.

– Utan den uppkopplingen får jag sköta mejl och räkningar och annat sånt på jobbet inne i stan, säger han.

Arbetet med att hitta bra bredbandsupplösningar har enligt Marianne Holmfrid pågått i mer än två år och till sist fanns ingen annan utväg än att ta saken i egna händer.

– Det känns tryggt och bra. Det är ju bra folk som har jobbat fram det här så det känns stabilt och det verkar vara innovativa lösningar, säger Lena Abrahamsson.

Det här kan bli verklighet i byarna mellan Råneå och Niemisel

Fast telefoni

Basutbud av Kabel TV

Internetuppkoppling 100 Mbit/s

Abonnenterna blir själva delägare i föreningen

Kostnaden beräknas ligga mellan 14 000 – 18 000 kronor beroende på hur många som ansluter sig. Minst 200 intresserade behövs för att kunna starta projektet.

Får man klartecken att hänga ledningarna i Luleå Energis kraftledningsstolpar kommer man gå vidare med upphandling av tjänster.

Byggnaden av stamnätet kan starta under vintern.

Anslutning av fastigheter i Orrbyn och Niemiholm beräknas kunna göras under våren och sommaren 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om