Busliv kring bussarna

På grund av busliv, skadegörelse och hot kan bussarna sluta köra in till busstationerna i Råneå och Töre och i stället stanna på E 4, flera kilometer utanför.- Vi kräver det för att få en acceptabel arbetsmiljö för våra medlemmar, chaufförerna, säger Ingela Olsson, skyddsombud på Kommunal.

Foto:

RÅNEÅ2008-10-14 06:00
Den 2 september blev en Veolia-buss med flera passagerare ombord träffad av flera skott, troligen från ett luftgevär, när chauffören körde ut från busstationen i Råneå. Några av bussens sidorutor spräcktes.
Långvariga trakasserier
Händelsen, som är anmäld till polisen och Arbetsmiljöverket, var kulmen på långvariga och eskalerande trakasserier av ungdomsgäng mot bussar och de busschaufförer som kör Länstrafikens turer.
- Äggkastning och stenkastning. Luckorna till bussens godsutrymmen öppnas. Stora ungdomsgäng som uppträder hotfullt. De krypkör med mopeder framför bussen och blockerar vägen med mera, med mera, säger Ingela Olsson, regionalt skyddsombud på Kommunal som organiserar de cirka 400 chaufförer i Norrbotten som kör bussar i linjetrafik.
Råneå och Töre värst
Enligt henne är problemen störst i Råneå och Töre. På torsdag ska Ingela Olsson träffa Veolias regionala ledning. Ett krav från Kommunal är att bussåkerierna inför rutiner och handlingsplaner för att undvika problemen samt att man inför dubbelbemanning på bussarna som kör kvällsturerna.
Men Kommunal kräver också att att busschaufförerna i fortsättningen inte ska behöva köra in till busstationerna i Råneås och Töres centrum.
- Det måste bli så att passagerarna får ta sig ut till E 4 i stället om inte det här kan lösas på något annat sätt. Det här är ett växande samhällsproblem som våra medlemmar får betala priset för. Det är helt orimligt att chaufförerna i sitt dagliga arbete ska behöva utsättas för hot, trakasserier, våld och ren livsfara, säger Ingela Olsson.
Buslivet allt värre
Kerstin Åström och Carina Larsson driver en grillbar och har hand om bussgodshanteringen i busstationen i Råneå. De vittnar om att problemen med skadegörelse, bråk och busliv har förvärrats under de fyra år som de har arbetat här.
- Vi stänger klockan 19. Så vi märker inte av buslivet medan vi är här. Men vi ser resultatet, säger Kerstin Åström.
Grillbarens utemöbler har beskjutits med luftgevär, gatstenar har rivits upp och använts till att kasta sönder väntkuren vid busshållplatsen, parkerade bilar har vandaliserats, ett helt fat spillolja har hällts ut på marken över ett stort område och vid ett tillfälle hälldes bensin ut i en avloppsbrunn och tändes på så att explosionen kastade stora mängder avloppsslam över busstationen.
- Det är ju helt vansinnigt om folk i Råneå inte ska kunna åka buss på grund av några ungdomar. Har de inga föräldrar? säger Carina Larsson.
Hon och Kerstin Åström tycker att det behövs fast stationerad polis i Råneå - någonting som inte har funnits på över 20 år.
Råneåbon Owe Höglund, pensionerad regional Säpo-chef och själv polis i Råneå mellan 1965 och 1967, håller bara delvis med.
"Fel att ge upp"
- Visst har polisens närvaro en viss preventiv effekt. Men framför allt måste man prata med ungdomarna i stället för om dem. Det här angår oss alla. Det handlar om civilkurage. Vi vuxna måste finnas ute i samhället och agera när vi ser någonting hända i stället för att sitta hemma och förfasas, säger han.
Owe Höglund tycker inte att det är någon bra lösning att bussarna slutar köra in i samhället.
- Nej, absolut inte. Det är ingen lösning - det är att ge upp. Det drabbar ju alla äldre som är beroende av fungerande busskommunikationer, slår han fast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om