Busgängen har tagit över Råneå

Läraren Stig Granström tar strid mot det ökande buslivet och skadegörelsen i Råneå.- Jag bryr mig, slår han fast. Men det får han och sambon Hillevi Öhman betala ett högt pris för. Ungdomsgäng trakasserar dem, skjuter sönder fönster i deras villa och välter deras soptunnor.

Stig Granström är less på att få sina soptunnor välta.

Stig Granström är less på att få sina soptunnor välta.

Foto: Kurt Engström

RÅNEÅ2008-09-18 06:00
Stig Granström, 60, är född och uppvuxen i Råneå och har jobbat här som lärare sedan 1975. Han är bekymrad över utvecklingen i byn.
- Det har eskalerat sedan den fasta polisbemanningen togs bort. Tyvärr har det nått dit hän att det inte längre är trevligt i samhället. Jag är övertygad om att de flesta Råneåbor inte vill att det ska vara så. Frågan är vad som krävs för att vända utvecklingen och visa att vi inte accepterar sådant här beteende, säger han när NSD:s utsända träffar honom och sambon Hillevi Öhman i deras villa i Råneå, där Stig Granström har bott sedan 1980.
Cykeln förstörd
Hans cykel stals från skolan och förstördes helt. Under hela våren har han och sambon utsatts för olika former av trakasserier. Deras soptunnor har välts flera gånger. Deras plågoandar sparkar på deras ytterdörr.
Under hösten har problemen förvärrats.
- I fredags när vi satt och såg på tv hördes en smäll. Då hade någon skjutit sönder fönstret i hallen, troligen med en softairgun, säger Stig Granström.
Händelsen är polisanmäld och Stig Granström vet vilka de unga gärningsmännen är.
- De är i 13-14 år. Jag hoppas att min anmälan ska resultera i att de sociala myndigheterna kopplas in och att det blir en dialog med föräldrarna. Det har definitivt gått över gränsen för vad som kan kallas pojkstreck, säger han.
Vägrar titta bort
Stig Granström har förståelse för att barn i tonåren har ett behov av att revoltera och testa gränser.
- Det har förekommit i alla tider och är någonting naturligt. Men vi vuxna måste sätta gränser och våga säga ifrån när det spårar ur.
Det har Stig Granström gjort i sin roll som lärare.
- Det är viktigt att poängtera att 95 procent av barnen och ungdomarna är toppen och jättefina. Men det finns en liten grupp som har hamnat snett. Orsaken är väl i många fall aningslösa eller ointresserade föräldrar som bara rycker på axlarna. Tyvärr ställer den här lilla gruppen till med en massa besvär som inte bara drabbar deras omgivning utan på sikt också dem själva. Det är sorgligt. Vi i vuxenvärlden har ett stort ansvar och jag tror att en orsak till att just jag har blivit utsatt är att jag inte tittar åt ett annat håll. När jag ser någonting som är fel så ingriper jag. Jag säger till och jag tvingar elever som handlar fel att ta ansvar för sina handlingar. Det är inte så populärt men jag är övertygad om att det är så vi vuxna måste agera, säger Stig Granström.
Han säger att hantering av störande busliv ingår i jobbet som lärare.
- Där går det att hantera. Med samtal, elevvårdskonferenser och annat. Men det är jobbigt att bli utsatt privat, i sitt eget hem. Man vet inte vart man ska vända sig. Det är ett samhällsproblem som berör oss alla, säger Stig Granström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om