Det är en mäktig syn som har mött den som sökt sig ner till Pålträsket utanför Södra Prästholm. Där ute på isen har bland annat ett stort antal havsörnar samlats för att äta av den fisk som har dött av syrebrist under vintern (så kallad kvavning).
– Det är ju ett dukat smörgårsbord för de fåglar som gillar fisk, säger ornitologen Bert-Ove Lindström.
Han bor i byn Gemträsk som bara ligger en dryg mil därifrån. Lindström har varit nere vid träsket för att bevittna skådespelet som fortfarande pågår.
– Jag har sett 15 örnar som mest. Det har varit mellan 15 och 20 örnar där, säger han.
Miljögifter som DDT och PCB som användes förr i tiden slog oerhört hårt mot stammen. Havsörnen var i det närmaste utrotad men i dag finns 45 häckande par bara i Norrbottens kustland.
– Men det tog trettio år innan man kunde se effekten av förbudet, säger han.
Under den senaste veckan har ett stort antal örnar som ännu inte har börjat att häcka samlats på bland annat Pålträskets is.
När en stor örn sveper över vindskyddet vid stranden får man en uppfattning om hur stor örnen faktiskt är.
Havsörnen är Sveriges största rovfågel.
– Det är ett skådespel. Det är ju fåglar med cirka 220-230 centimeter mellan vingspetsarna. De är mäktiga, säger han.
Förutom örn finns där kan man också få se fiskmås, skrattmås, korp, kråka och havsörn.
En bit från fiskälskarna simmar även vegetarianer som bland annat sångsvan.
– De havsörnar som finns är subadulta fåglar som är mellan två och fem år gamla och som ännu inte har börjat att häcka. De stryker runt hela Skandinavium kan man väl säga. De kan vara i Oslofjorden. Sedan kan de dyka upp hos oss för att sedan vara i Tromsö. De far runt, förklarar Bert-Ove Lindström.
De rör sig över sådana stora områden?
– Det är ju det som är lite spännande. Anledningen till att man nu vet det är att man både i Finland och Norge har satt gps-sändare på några unga örnar. Det var väl ingen som trodde att det var så här innan man upptäckte vilka enormt stora områden som de rör sig över.
Du arbetar också en del med just havsörn?
– Vi försöker kontrollera den årliga reproduktionen av havsörn. Hur häckningen lyckas. Det är en expansion som sker. För 19 år sedan hade vi den första havsörnshäckningen i Norrbottens kustland som blev känd. Och nu är vi uppe i 45 par. Havsörnen är en karaktärsfågel som vi nu ser i kustlandet.