Barnidolen snackade mobbning: "Var själv en mobbare"

Han rullar in liggande, in under projektorduken och sedan med ett hopp – upp på fötter. Publiken skriker. Det sker i Råneskolans aula, en torsdag klockan tio i september.

"Min rädsla är att några bara lyssnar på vissa ord och tycker att: Om Alex var väldigt retsam och busig en gång i tiden kanske jag också kan få vara det?. Men jag hoppas jag når fram, att goda frön sås, säger Hermansson.

"Min rädsla är att några bara lyssnar på vissa ord och tycker att: Om Alex var väldigt retsam och busig en gång i tiden kanske jag också kan få vara det?. Men jag hoppas jag når fram, att goda frön sås, säger Hermansson.

Foto: Viktoria Berglund

Råneå2024-09-19 16:30

Nyheten i korthet

  • Alex Hermansson, känd från flera barnprogram på SVT, besökte Råneskolan för att föreläsa om mobbning som representant för stiftelsen Friends.
  • Hermansson berättade under föreläsningen att han själv mobbat som barn och hoppades så goda frön med att berätta hur fel det var.
  • Efter föreläsningen reflekterade elever och lärare över Hermanssons budskap, bland annat att de tänkte ta till sig rådn "Säg hej, säg till och säg ifrån".

Det skrik som hörs när han gör entré gör det ytterst tydligt att publiken känner igen honom. Alex Hermansson, 32-åringen från Stockholm som lett ett antal barnprogram det senaste decenniet, men som nu sagt upp sig från SVT.

– Jag kallar mig numera programledare, föreläsare och showartist, berättar Hermansson som den dag Råneskolans elever möter honom är på plats i rollen som föreläsare.

undefined
Det centrala i föreläsningen var de tre uppmaningarna; "Säg hej, säg till och säg i från".

Det är han i egenskap av representant för Friends, stiftelsen som grundades 1997 av den då 19-åriga umeåbon Sara Damber som bar en lång historia inom sig av att vara mobbad. I föreläsningen berättar Alex Hermansson bland annat att det var ett litet hej från en Lars i en korridor som fick Sara Dambers värld att totalt förändras. Just ordet "hej" är en av nycklarna som Hermansson och Friends pratar om.

– Världens bästa sätt att göra någon glad är att säga hej. Det kan betyda så enormt mycket. En annan sak är att säga till en vuxen, att säga vad som händer ska inte kännas skämmigt. Det är ju de som gör fel som ska skämmas. Och den tredje saken vi pratar om är att säga ifrån. Det kan vara läskigt, så det får man öva sig på. Det övar jag på varje dag känns det som.

undefined
Han tar det på största allvar, Alex Hermansson, som ser turnén som något av det viktigaste han gjort. "Ett jättehäftigt och meningsfullt uppdrag som ger mig chansen att förvalta det stora ansvar jag har utifrån var jag står i dag", menar den kände programledaren.

Hermansson bekänner i föreläsningen att han var en sådan som mobbade när han var i den ålder eleverna i aulan är, det vill säga årskurs tre till sex. 

– Om jag berättar att jag kunde vara kaxig som barn men insett i efter hand hur fel och korkat det var så hoppas jag kunna så goda frön. Och att jag är avsändare är både kul och smart tänker jag, för jag vet ju att jag har en genväg in till deras hjärtan. Jag minns själv hur man som barn var väldigt selektiv med vilka man lyssnade till, att det kunde kännas som man satt på en lektion och blev tillrättavisad. Då är det svårt att ta till sig, men är det någon man ser upp till redan innan som säger de här sakerna är det lättare att våga applicera det på sig själv.

undefined
Tore Lundmark, Oskar Andersson, Sixten Svanberg, Thea Törnman och Thea Westling går alla i årskurs fem på Råneskolan och blev inspirerade av Alex Hermanssons föreläsning. "Han påminde om hur viktigt det är att vara snäll mot varandra", menade de.

Vad tyckte då Råneåeleverna om föreläsningen?

– Han sa bra saker, tyckte Thea Westling i 5B.

– Det där med att säga hej ska jag tänka på. Säga hej på morgon kanske, så blir folk glada. Och säga ifrån om någon mobbar, svarade Tore Lundmark, 5A.

undefined
Anna-Maria Nilsson, lärare i 5A på Råneskolan och 5B:s lärare Maria Ek. "Vi integrerar frågor kring hur vi ska vara mot varandra i alla ämnen. Det får inte bara bli projekt utan ska alltid pågå", berättare de.

Tores och Theas fröknar, Maria Ek och Anna-Maria Nilsson, säger att de jobbar mycket med att motverka mobbning.

– Att säga till och säga ifrån är Råneskolans elever väldigt bra på upplever vi, menade Nilsson.

– Men just det där med att säga hej tror jag inte eleverna tänkt på, hur mycket det betyder. Så, det var ett fint tips, sa 5B:s fröken Maria Ek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!