Äldreboendet blir boende för nyanlända

Äldreboendet Klockarängen har stått tomt en längre tid. För att utnyttja lokalen anpassas lägenheterna för att tillfälligt husera nyanlända som fått uppehållstillstånd.

Stängs. Klockarängens äldreboende har stått tomt och för att utnyttja lokalen så anpassas dem som tillfälligt boende för nyanlända.

Stängs. Klockarängens äldreboende har stått tomt och för att utnyttja lokalen så anpassas dem som tillfälligt boende för nyanlända.

Foto: Kurt Engström

Råneå2016-11-15 11:21

Alla drabbas av den svåra bostadssituationen i Sverige, även nyanlända medborgare, för att kunna erbjuda tak över huvudet till de som fått uppehållstillstånd får det tomma äldreboendet Klockarängen i Råneå ett nytt uppdrag.

– Det här är kommunala lokaler som inte används åt något under en längre tid och samtidigt har vi brist på lägenheter, säger Maarit Enbuske, arbetsmarknadschef vid Luleå kommun.

Hon berättar att enklare modifieringar kommer att göras till de omkring 40 lägenheterna som kommer att finnas på det tillfälliga boendet. Huvudsakligen för att möjliggöra enklare matlagning på rummet i form av kokplattor.

Luleå kommun ska under 2016 ta emot 248 nyanlända, enligt nationella mål, och hittills har 170 mottagits. Antalet baserar sig på en fördelning utifrån kommunens storlek och arbetsmarknadssituation.

– Vi har goda möjligheter att klara av målet vi har för att ta emot nyanlända. Jag ser att många kommuner har problem att klara av målet, i vissa fall har bara en fjärdedel av målet uppnåtts, säger Maarit Enbuske.

Med den här lösningen menar Maarit Enbuske att man slår två flugor i en smäll. Dels används en lokal som annars stått tom, och dels så blir det en betydligt billigare lösning än att hyra platser på vandrarhem.

– Vi ändå har kostnader för lokalen även om ingen bor i där. Vandrarhem är en kortsiktig lösning som är väldigt kostsam, säger hon.

Inflyttning i boendet är planerad till månadsskiftet november-december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om