Skolgården i Råneå är klädd i ett vitt täcke av nysnö. Lamporna inne i Råneå badhus lyser och i normala fall skulle de minsta barnen i samhället förbereda sig för simskola.
Intresset för att nyttja badhuset är större än på mycket länge vilket 1427 besökare i oktober vittnar om.
– Det har vi haft trots att vi ännu inte riktigt har hunnit köra i gång alla aktiviteter som är planerat. Och att det bara är öppet fyra dagar i veckan, berättar badmästare Sten Karvonen.
När de annonserade ut två simskolegrupper tog det bara ett par minuter innan samtliga platser var fyllda.
– Det var ju föräldrar som bevakade släppet på nätet. Att det fanns ett intresse det hade jag förstått men att det var så här stort det trodde jag aldrig, säger han.
Föräldrar mer eller mindre krävde att det skulle bli ytterligare en simskolegrupp vilket också blev fallet.
– Vi hade kunnat fylla fyra, fem eller till och med sex simskolegrupper med åtta barn i varje, inflikar Sten Karvonen.
I början av veckan hittade spår av legionellabakterien i damernas omklädningsrum. I både herrarnas och damernas omklädningsrum kommer nu de fasta duschmodulerna, de så kallade duschpanelerna, att bytas ut.
– Man kunde ju först tolka det som att vattnet i bassängen hade legionella men så är absolut inte fallet, förtydligar Sten Karvonen.
40-åriga Malin Friman har återvänt till Råneå där hon växte upp efter 16 år i Stockholm. I dag har hon och sambon Hampus Östberg och deras två barn Lilly, 6, och Hedda, 3, flyttat in i ett hus i samhället.
– Min sambo blev jätteförtjust i Råneå. Han tycker att det är bra storlek och nu har vi 900 meter till skola, sporthall, idrottsplats och badhus, säger hon.
Vad betyder badhuset för dig som småbarnsmamma?
– Badhuset här i Råneå betyder jättemycket. Det här var ju en av anledningarna till att vi valde att flytta hit. Det är jättemysigt att gå hit och nu har Lilly simskola väldigt nära. Det här vill vi under inga omständigheter förlora. Badhuset är viktigt.
Vad är det som gör badhuset så viktigt?
– Det är självklart viktigt att barnen lär sig att simma. Men det är också en social del. Det är en samlingsplats. Inte bara för barnen utan också för oss föräldrar. Hit kan vi ta en promenad och göra något tillsammans med varandra och våra barn. Och vi behöver fler samlingsplatser – inte färre.