Det ser fridfullt och väldigt trivsamt ut när den stora flotten kommer tuffande. Vid ratten står Magnus Nilsson och korrigerar färdriktningen. Thomas Löfgren förbereder inför lunchen som ska tillagas i det fina köket som finns på flotten.
Flottlivet har blivit på mode i Gunnarsbyn med omnejd. Thomas Löfgren, Karin Löfgren, Magnus Nilsson och Cecilia Boltemo Nilsson är grannar i byn Rörån. Flotten är ett gemensamt projekt.
– Det började med att vi åkte ut tillsammans med båtarna på älven. Men så började vi spåna på en gemensam flotte. Och nu är vi här, säger Karin Löfgren.
Och de är långt ifrån ensamma om att äga flotte. I närområdet finns enligt vännerna i dag 13 eller 14 stycken.
– Det har blivit fler och fler. Och det är fantastiskt trevligt. Ibland träffas vi ute på vattnet när vi är ute, säger Thomas.
De har lagt ner både tid och pengar på sin flotte. Resultatet blev också slående bra. Den mer än 40 kvadratmeter stora flotten är byggd på solida rektangulära pontoner. Och de har använt sig av en grövre limmad trall som inte drar åt sig någon fukt. När de visar runt förstår man att de ligger både tanke och arbeta bakom allting.
– Vi har ju varit ute på andra flottar. Sedan har vi ju tänkt och funderat på hur vi själva vill ha det, berättar Karin Löfgren.
I dag har de alltså ett jättefint utekök, ett rejält tilltaget matbord och också en sittgrupp.
– Först hade vi ju köket i fören där man kliver på men så insåg vi att vi behövde en jämnare viktfördelning så vi flyttade det mer mot mitten. Sedan har vi också byggt till en badbrygga i aktern som ökar flytkraften med ytterligare två ton, inflikar Thomas.
Nu ligger köksdelen och hörnsoffan diagonalt mot varandra på båtens mitt. Nu är allting så stabilt så man tänker knappt att man befinner sig på vattnet.
– Vi har ju hela tiden lärt oss vad man behöver tänka på. Ta de här beslagen till exempel. Vi insåg till exempel att vi måste ha rostfria gångjärn eftersom flotten står ute vid stranden också vintertid, berättar Magnus.
När de närmar sig tvättstugebron i Gunnarsbyn finns en båtlänning. Där ligger redan tre andra flottar som ägs av andra bybor. Karin och Cecilia hoppar i land och promenerar upp till byns välsorterade lanthandel för att komplettera med ett par varor som saknades. När de är tillbaka faller plötsligt ett varmt sommarregn som varar i ett par minuter. Samtidigt skiner solen så allt är så vackert som det bara kan bli.
– Det är väl bara regnbågen som saknas nu, säger Karin och ler.
De ankrar sedan upp en bit från den vackra tvättstugebron. Snart kan de sätta tänderna i stekt suovas i pitabröd.
– Åh, så gott, säger Cecilia och sluter ögonen.
Det är lätt att förstå varför flottlivet i Gunnarsbyn har blivit högsta mode.
– Det här är ju helt ljuvligt. Det är en hel del jobb och pengar att få ihop det. Vi har ju velat göra det här fullt ut och har satsat på att göra en stor flotte som vi ska vara nöjda med. Det har i runda slängar kostat 250 000 kronor och då har vi ändå inte räknat in allt vårt arbete, berättar Magnus.
Soliga sommardagar väljer de ofta att åka ut på älven för att äta lunch eller middag. Eller för att ta ett glas vin tillsammans, bada – och bara njuta.
– Det är värt varje krona. Det är helt ljuvligt att vara ute på det här sättet, säger Cecilia.