”Inte som i Kallak”

Rakkuriområdet kommer att fortsätta undersökas under våren med förhoppning på gruvdrift. Vd:n för företaget Kiruna Iron Damian Hicks vill till varje pris undvika liknade situation som i Kallak, Jokkmokk.– Vi måste informera alla om planerna och ha en process där alla är med, säger han.

Rakkuri2014-01-21 05:00

Bergsstaten har beviljat undersökningsstillstånd till företaget Kiruna Iron som har sätet i Malå. Företaget i sin tur ägs av ett Australienskt modersbolag.

Vad det kommer att innebära för framtiden är oklart, vägen till en eventuell gruva är lång konstaterar Kiruna Irons vd Damian Hicks.

– Det är för tidigt att säga något än, men resultaten av borrningen tidigare har varit positiv.

Ta in alla åsikter

Damian Hicks vill till varje pris undvika en händelseutveckling som varit i Jokkmokk, Kallak med kraftiga protester mot gruvplaner från lokalbefolkningen och tillresta miljökämpar.

– Vi ska ta in allas åsikter i projektet och ha med dem när vi söker tillstånd i miljödomstolen.

Han konstaterar att gruvplaner alltid är komplexa processer.

– Jag vet inte ett enda gruvprojekt någonstans i världen där människor ger sitt stöd till hundra procent för nya gruvor. Det är vanligt med protester, ingen vill ha en ny gruva på sitt område, men alla vill ha utveckling.

Ingen rätt till hjälp

I Rakkuri finns det stugägare som motsätter sig gruvplanerna, men de har, enligt minerallagen, ingen rätt att få ersättning ifall de väljer att anlita en advokat i en rättsprocess.

Linda Ylivainio är jurist vid Bergsstaten.

Hon säger att det förekommer att samebyar och även andra yrkar på att få ombudskostnader betalda vid rättsprocesser som handlar om mineralfrågor.

– Det går under administrativt förfarande i förvaltningsrätten och då ska vardera part betala kostnader själv, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om