Fennovoima har tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för den planerade ryska reaktorn från Rosatom och nu har svenskarna i enlighet med Esbo-konventionen möjlighet att yttra sig.
Naturvårdsverket vill ha yttrandena senast den 24 april.
– I Finland har vi en väldigt strikt och snäv lagstiftning om säkerheten som är jätteviktig. Den typ av reaktor som kommer att användas i Pyhäjoki har använts i många år i flera olika länder. Säkerheten genomsyrar allt arbete här, säger Kristiina Honkanen, vid Fennovoima.
Planerar för start
Planen från Fennovoima är att installera en rysk tryckvattenreaktor med el-effekt på omkring 1 200 mega watt och MKB:n tar upp allt från konsekvenser av en olycka till möjlig påverkan fisk. Frågan om slutförvaring av avfall återkommer företaget med framöver, men planen är att den ska samordnas med andra kärnkraftverk i Finland och ett avtal ska kunna visas upp sommaren 2016. Planen är att starta kärnkraftverket 2024.
Omdebatterat
Sedan Finland beslutade om tillstånd till kärnkraftverket har reaktorn bytts ut, vilket har skapat debatt i så väl Sverige som Finland. Planerna splittrar den finska regeringen och miljöminister Ville Niinistö (Gröna förbundet) meddelade i veckan att han inte accepterar att Fennovoima går vidare med den ryska reaktorn utan att tillståndsprövningen först tas om. Nu ska den finska regeringen avgöra frågan.
– Det är ingen större skillnad på den först planerade reaktorn och på Rosatoms, säger Kristiina Honkanen.
Någonting som oroar utöver en kärnkraftsolycka är utsläppen av radioaktiva ämnen.
– När man tittat på utsläppen ser de ut att vara stora, men de är väldigt små, mycket lägre än vad som tillåts. Utsläppen skadar inte människor och miljö, säger Kristiina Honkanen.
Utsläppen till vatten och luft vid normal drift är jod, xenon och krypton, tritium, kol-14, aerosoler, gamma och betautsläpp och enligt Fennovoima kommer utsläppen att understiga gränsvärdet för radioaktivautsläpp och de skriver i MKB:n "utsläppen är så små att de inte har några skadliga effekter på miljön eller människorna". Utsläppen beräknas dock bli större än vid Finland andra kärnkraftverk.
Fennovoima har beräknar konsekvenserna vid en allvarlig kärnkraftsolycka och de gör bedömningen att en olycka inte ger "direkta eller indirekta hälsoeffekter på människorna i närområdet" och de anser att vuxna inte behöver ta någon jodtablett om olyckan är framme. Däremot anser de att en olycka kan påverka renkött i en radie av 1 000 kilometer och likaså att fisk och svamp kan få användningsbegränsningar.
På måndag håller Fennovoima ett informationsmöte för allmänheten på Kulturens hus i Luleå.
– Vi från företaget och och flera auktoriteter på området kommer också att vara på plats, säger Kristiina Honkanen.