Det doftar blåbär och julkryddor ända ut på gården från det röda huset på Bäckvägen 6 i byn Puoltikasvaara, knappt sex mil norr om Gällivare. När man stiger in blir doften ännu starkare och man möts av ångorna från en stor kastrull med rykande het blåbärsglögg.
- Var så goda att smaka, säger Lotta Rynbäck Andersson, som möter upp.
En intensiv och lätt sötad smak av blåbär och kryddor som kardemumma, kanel, kryddnejlika och vanilj sprider sig i munnen och ger upphov till mersmak.
Få tillsatser
- Det är det som är grejen med mathantverk att man ska ha få tillsatser i produkterna, för att de ska smaka så rent som möjligt. De enda tillsatser jag använder mig av är lite socker och kryddor. Och eftersom jag i största utsträckning väljer ekologiska och kravmärkta produkter när jag handlar hem så vill jag även ha det i mitt mathantverk, säger Lotta Rynbäck Andersson.
I sortimentet ingår så här vid starten förutom blåbärsglögg även blåbärsjuice, blåbärsnektar, kråkbärsjuice och kråkbärsnektar, blåbärs- och lingonrussin, samt lingonströssel.
- Juicen innehåller endast ren saft från bären, inget socker eller andra tillsatser, medan nektarn innehåller 40 procent bärsaft och 60 vatten och sötas upp med en del socker. Lingonströsslet tänker jag mig kan användas i sötare bakverk eller morgonmuslin, säger tillverkaren.
Russinen produceras av det som blir över när bärjuicen pressas i en särskild hydropress.
- De pressade bären marineras sedan i bärjuice över natten och läggs därefter på plåtar för att torkas i torkrum på 35 grader, säger Lotta Rynbäck Andersson.
Producerar under veckorna
Vid tiden för NSD:s besök har hon inte fått in hjortronen i produktion men tänker sig att de framöver bland annat ska användas till sylt och som fyllning i chokladpraliner, liksom även de övriga bärsorterna.
- Det blir praliner av mörk, mittemellan och vit choklad och jag kommer att använda mig av ekologiskt odlad sådan och vissa fair trade sorter. Alla bär kommer från närområdet. Vissa köper jag in och vissa plockar jag själv.
Lotta Rynbäck Andersson har produktionen igång under vardagarna för att öppna för försäljning under veckosluten.
- Så här under december kommer jag att hålla öppet varje lördag och på förfrågan.
Gjorde slag i saken
Att starta det egna företaget var också ett sätt för Lotta Rynbäck Andersson att kunna bo kvar med sin familj i Puoltikasvaara.
- Vi flyttade hit från Luleå för 2,5 år sedan. Sedan dess har jag pendlat mellan Puoltikasvaara och mitt jobb som biolog i Luleå. Idén om bärföretaget har grott i bakhuvudet i 1,5 år och nu gjorde jag slag i saken, säger hon.