Du sitter med i Sportfiskarnas förbundsstyrelse. Vilka frågor bör prioriteras?
- Det finns många frågor som är otroligt viktiga. Ett exempel är den nya Fiskelagstiftningen som är ute på remiss. Som förslaget är nu så skulle det långsiktigt försvåra viktiga fiskevårdsåtgärder i kustbandet och i de stora sjöarna. Det skulle samtidigt också innebära att sportfisket skulle riskeras att slås ut helt i samma områden.
Vi har också tagit ett beslut om att prioritera arbetet med hoten mot våra rinnande vattendrag. Vattenkraften minimerar våra naturvärden, turismen och sportfiskets betydelse. Dom kalla gärna oss 2 miljoner sportfiskare för ”fiskenissar”.
Ett av många viktiga arbeten som Sportfiskarna nu också prioriterar är informationen om att vi inte behöver mera vattenkraft för att klara miljömålen.
- Jag har en vision om att hela sportfiskebranschen skall kraftsamla för att tillsammans skapa en heltidstjänst där en person håller kontakten med politiker och tjänstemän i kommunerna och i riksdagen. Denna person skall jobba med att visa hur det egentligen är, dvs att minivattenkraftens betydelse är lika med noll kontra sportfisket som har en mycket stor betydelse för vår framtid.
Vilka sportfiskefrågor bör prioriteras här uppe i Norrbotten?
- Förutom vattenkraftfrågorna så måste vi ta ett krafttag med havsöringen innan det är för sent. Den vilda havsöringen är snart utrotad hos oss i Norrbotten. ICES, Fiskeriverket och Länsstyrelsen kommer varje år med alarmerande rapporter om havsöringen status men inget verkar hända.
- Visst finns det havsöring i vår skärgård. Men vi måste komma ihåg att det är planterad havsöring från Luleälven, Skellefteälven och från Finland. Vi måste agera nu! Vi sportfiskare kan enkelt dra vårt strå till stacken genom att släppa tillbaka alla havsöringar som har fettfenan kvar. Glädjande är att det finns ett FVO efter Torneälven som självmant kommer att ha ett 5 årigt fiskestop för all öring. Jag hoppas verkligen att fler tar sitt ansvar och följder detta kloka exempel.
Hur ser du på hoten mot de fortfarande outbyggda älvarna?
- Hotet är konstant. Kraftbolagen försöker ständigt hitta nya sätt att bygga ut våra älvar och rinnande vattendrag för att skapa så kallad ”naturvänlig el”. Självklart behöver vi el för att kunna leva, men det finns många bra alternativ till att skapa el. Sedan är det så att redan nästa år har vi ett överskott av el. 2015 har vi ett stort överskott och 2030 har vi ett gigantiskt överskott av el. Då utan att vi bygger nu någonting alls! Jag tycker att det är bra att Sverige är med och hjälper till med miljömålen i världen. Men skall vi verkligen göra det på bekostnad av vår egen miljö? Vi kan inte lösa ett miljöproblem genom att skapa nya, vilket vattenkraften gör.Det är viktigt för framtiden att vi skyddar våra rinnande vatten, bland annat för att skydda och stärka den vilda- lax och havsöringsbestånden. De svenska älvarna står för ca 90 % av all produktion av naturlig lax i hela östersjöområdet.
Hur ser du på det svenska sportfiskets framtid och utveckling?
- Jag tycker att framtiden ser hyfsad ut. Mycket tack vare att många svenskar har blivit mera medvetna om vad som händer i våra vatten när det gäller utfiskning och miljöåverkan. Det är därför viktigt att våra politiker inte blundar för de reella hot som finns.
Det är nu vi måste agera med hårdare regler, för allt fiske, så att vi ger miljön en möjlighet till återhämtning. Vi måste hjälpa till med alla medel som finns tillgängliga. Kompetensen finns, om vi verkligen vill. Nu behövs krafttag.
Varför just i Luleåälven?
- Luleälven är en spännande älv. Den erbjuder ett mångfasetterat fiske efter hela älvdalen. Om jag tittar på Luleälven, inom Bodens Kommun, finns det hela säsongen möjligheter till personliga rekord på lax, havsöring och gädda. Detta är otroligt spännande och eggande. Trots att älven är utbyggd så är det relativt enkelt att välja fiskemetod. Spinnfiske och hand - trolling utgör de dominerande teknikerna. Nu har vi också börjat hitta intressanta platser för flugfisket efter havsöring och gädda. Därtill är isfisket efter lax och havsöring fantastiskt spännande. Eftersom älven är utbyggd är det också tillåtet att fiska lax året runt.
Hur vill du att sportfisketurismbranschen bör struktureras, både regionalt med också nationellt? Vilka hinder finns?
- Sportfisketurismen måste komma upp mer på den politiska agendan. Alla kommuner som kan erbjuda ett bra sportfiske borde anställa en fiskekonsulent som hittar möjligheter och undanröjer de hot som finns. Detta ska ske genom den lokala turiskorganisationen. Regionalt skall det finnas en övergripande organisation som också jobbar seriöst med frågorna. Nationellt skall finnas en minister som endast jobbar med turismen. Där till måste också de branschorganisationer som nu finns bli bättre på att samarbeta kring våra frågor. Ibland får jag känslan av att det blir ett revirpinkande som inte leder till vettiga beslut. Detta medför tyvärr att vi kan uppfattas som oorganiserade i maktens korridorer. Men sportfisket har blivit bättre på detta, men det finns mycket kvar att göra. Jag måste påpeka att här upp är vår regionala turistsorganisation Swedish Lapland riktigt bra. Vi har ett kanonbra och utvecklade samarbete mellan de olika kommunernas turistorganisationer.
Robert Westin - Sportfiskarnas representant i Norrbotten
Robert Westin från Boden är en mångsidig herre med många strängar på sin lyra. Förutom att han äger fisketurismföretagen Arctic Fishing och NordNatur sitter han också med i förbundsstyrelsen för Sveriges Sportfiske och Fiskevårdsförbund (Sportfiskarna). Han har genom åren byggt upp en gedigen verksamhet med vildmarks- och sportfiskeaktiviteter och är mycket intresserad av bredare helhetslösningar inom det svenska sportfisket. Han menar bland annat att det är viktigt att nya arbetstillfällen kan skapas genom sportfiskebranschen och att våra kvarvarande älvar förblir outbyggda.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto:
Namn: Robert Westin.
Ålder: 37 år
Bor: I Boden med min sambo Sirpa.
Arbete: Fiskeguide.
Hobby: Musik: Är DJ och spelar piano sedan 21 år.
Favoritsysselsättning: Sportfiske i alla dess former
Favoritfiske: Isfiske på lax och havsöring i Luleälven, flugfiske efter gädda och havsfiske i Nordnorge.
Hemmafiske: Lule- och Råneälven.
Drömfiske: Nilabborre och alligatorgar.
Motto: ”Tänk före, tänk inte … efter”
Aktuella hemsidesadresser:
www.arcticfishing.se