Seniorprofessor Göran Wennergren på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus har bedrivit forskning länge på området. Tillsammans med Bernt Alm, medicine doktor, och Hugo Lagercrantz, Karolinska institutet, står han bakom vårdens nuvarande råd gällande plötslig spädbarnsdöd (se faktaruta).
– Jag började med djurexperimentella studier redan i mitten av 70-talet, gällande andningsfunktioner och hjärtverksamhet hos nyfödda.
Vid den tiden rekommenderades att nyfödda barn skulle ligga på mage – tvärtemot dagens riktlinjer. Detta gällde fram till i början av 90-talet, när rekommendationerna ändrades.
– Den plötsliga spädbarnsdöden ökade mycket, när barnen skulle ligga på mage. Rentav en dubblering jämfört med tidigare. Men man såg inte sambandet förrän senare.
Varför är magläge farligare?– En orsak är att barnets ansikte kan hamna i madrassen och får inte samma uppvaknandereaktion vid andningsuppehåll. Sen anses barnet avge mer värme via ansiktet när det ligger på rygg, vilket också minskar risken.
Har inte barn i ryggläge lättare kvävas när de kräks?– Nej. Detta har samband med att struphuvudet på nyfödda ligger högre än hos vuxna.
Vidare anger riktlinjerna att napp minskar risken och att gravida/ammande kvinnor bör undvika nikotin.
– Prematura barn och tvillingar har också, statistiskt, något högre risk att drabbas, säger Göran Wennergren.
Föräldrar avråds även att sova med sin bebis.
– Om man ändå väljer att ha barnet i sängen rekommenderar vi ett "baby nest".
Att barn plötsligt slutar andas kan ha samband med svårupptäckt hjärtarytmi – rytmproblem hos hjärtat – vid födseln. Göran Wennergren ger även stöd för teorin att bebisen, vid andningsuppehållet, får för sig att den åter är i livmodern.
– Normalt när syrehalten sjunker i blodet och koldioxidhalten stiger ska andningsuppehållet brytas med hjälp av receptorer. Tyvärr klickar det ibland.
Omkring 20 barn per år i Sverige drabbas av plötslig spädbarnsdöd av i snitt cirka 100 000 födslar.
– Omkring 1990, när riktlinjerna inte var ändrade, var det betydligt fler, över 140 fall årligen. Än i dag är barn i magläge överrepresenterade.
Däremot är professorn ingen förespråkare av andningslarm.
– Ingen bra lösning. De skapar oro hos föräldrarna, fungerar inte som de ska. En falsk trygghet, säger Göran Wennergren.