PRO-profil utsatt för bluffmail

”Hjälp!” Det är ämnet i det brådskande mail, som ska föreställa komma från Ulla Granström, ordförande i PRO Kalix. Det är ännu ett bluffmail som cirkulerar och det har hamnat hos några av hennes kontakter.

8 mars 2019 19:46

Brevet som skickats via mail:

”Jag hoppas att detta når dig i tid. Jag gjorde en resa till Kiev, Ukraina och min väska blev stulen med mitt internationella pass och mina kreditkort inuti. Ambassaden är villig att hjälpa mig att ta ett flyg utan mitt pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotellräkningarna. Till min förfäran kan jag inte få tillgång till mina pengar utan mitt kreditkort och kontakt med min bank, men de behöver mer tid för att kunna ge mig ett nytt kort. I den här olyckliga situationen tänkte jag fråga om ett lån som jag kan betala tillbaka så fort jag kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. Jag behöver 22 800 SEK. Berätta om du kan hjälpa mig genom Ria Penningöverföring eftersom det är det bästa alternativet jag har. Låt mig veta om det är möjligt. Jag väntar på ditt svar. Med vänlig hälsning Ulla Granström.”

Ulla Granström har förstås ingenting med saken att göra och hon uppmärksammades om mailet på fredagsmorgonen kort efter utskicket.

– Britt-Inger Nordström ringde mig om att det hade kommit till hennes mailadress hos Kalix kommun. Jag kan för lite om sådana här saker, så jag bad henne kolla saken med kommunens IT-enhet, säger Ulla Granström.

Brevet har så vitt nu känt nått fem av Ulla Granströms kontakter och bluffen är sådan att brevet ser ut att ha skickats från hennes mailadress.

– Hur har någon kunnat skicka från min mail? Eftersom brevet gått ut till några av mina kontakter tycks det ju som att det är gjort från min mail, säger Ulla Granström som efter kontakt med expert på området får veta att det kan vara någon som skrivit in hennes adress – alltså inte nödvändigtvis har tagit sig in i hennes mail.

– Tipset är att byta lösenord för kontot, säger Ulla Granström.

Ulla Granström säger att det är första gången hon är utsatt för bluffmail på det här sättet:

– Jag vet ju att det händer, Skatteverket och Postnord har ju nyligen gått ut och varnat för bluffmail, men jag har inte drabbats tidigare. Jag har säkerhetsprogram i datorn. Det är tråkigt att sådana här bluffmail förekommer och som privatperson känner jag mig uthängd.

Polisanmälan?

– Jag har fått uppgiften att det inte är någon idé att polisanmäla saken, säger Ulla Granström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Nilsson