Årets ledare ska utses: "Fantastiskt att få det priset"

Snart är det dags att utse Årets ledare i Norrbotten 2020. Ifjol fick Teija Joona, tidigare divisionschef inom Region Norrbotten, ta emot det ärofyllda priset. "Det var stort", säger hon.

Priser & utmärkelser 18 november 2020 07:00

Det var i december ifjol som Teija Joona, tidigare chef för division service på Region Norrbotten, blev utsedd till Årets ledare i Norrbotten 2019. Hon fick först veta att hon var en av de tre nominerade, och överraskades sedan på Regionhuset när det stod klart att hon vunnit priset.

– Det var helt fantastiskt att få det priset, och det mest fantastiska var att nomineringen kom från mina närmaste medarbetare. Det var stort. När de sa att jag var nominerad blev jag jätteöverraskad, det var inget jag kunde förvänta mig eller ta för givet. Bara att bli nominerad var en vinst. Och den tavlan hänger faktiskt här på väggen, säger Teija Joona.

Varför tycker du att det är viktigt att uppmärksamma duktiga ledare?
– Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma även duktiga medarbetare. Vi är ibland dåliga på att uppmärksamma, fira framgång och få människor att briljera. Vi är så himla rädda för att göra fel, istället för att tänka att det är bra att göra fel för förbättringsarbetet. Alla gör fel, men så länge vi inte gör samma fel utan nya fel, att man lär sig och att det blir förbättring. Och att man har en kultur där kollegor och medarbetare nominerar varandra, inte bara ledare, säger Teija Joona.

Vad tycker du själv utgör en bra ledare?
– Man måste alstra värme. Att tillåta människor ta beslut där de är, att ha mandat och befogenheter, och en tillåtande kultur där man får göra fel. Sen också att vara tydlig och modig, att våga ta tag i saker när de uppstår istället för att vänta, då blir det bara större, säger Teija Joona och fortsätter:

– Och att låta människor vara duktiga på det de gör. Ofta pratar man om förbättringsområden, men det tycker jag inte är så viktigt, utan det viktiga är hur man kan bli ännu bättre på det man redan är bra på.

I slutet av mars lämnade Teija Joona Region Norrbotten och flyttade till Dalarna, där hon har familj. Hon är idag chef för sektor service på Falu kommun.
– Jag har ansvar för fastigheter, IT, kost, lokalvård, vaktmästeri och transporter. Det är en organisation på omkring 400 medarbetare. Där har jag varit sedan första april och jag trivs jättebra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa