Humor med folkbildning som bonus

Hur mår egentligen vaginan i dagens samhälle? Det är en fråga som skådespelarna Charlotte Lindmark och Mia Westin fördjupat sig i, i humor­föreställningen ”Under är jag bar”.

Foto: Jeanette Bergström

Premiär2016-09-16 09:51

Hur föddes idén till den här föreställningen?

– Mia och jag gjorde ”Hope” ihop för några år sedan och det var så fruktansvärt roligt och jag kände att jag hittat en kollega och partner inom konsten. Sedan dess har jag velat göra något mer med henne, och vi har varit inne på några olika spår tills vi för ungefär två år sedan började att prata om att göra Kim Anderzons monolog ”Viva vagina”, berättar Charlotte Lindmark.

– Men det kändes att den är 20 år gammal och inte riktigt uppdaterad, så vi bestämde oss för att göra en vaginadialog 2016 i stället. Behovet av att prata om det finns ju kvar, och vi har valt att göra det på ett uppdaterat sätt, som en hommage till Kim Anderzon, fyller Mia Westin i.

Under arbetets gång har de haft många tillfällen att fundera på vad vaginan har för roll i kvinnors liv, på många olika plan.

– Vi återkommer ofta till vad den har för inflytande i livet och hur det påverkar oss. Det handlar om hur man blir sedd, vad man får för lön, vilken uppfostran man får och vilka krav man har på sig. Det finns väldigt stor påverkan bara utifrån ett könsorgan. Det är väldigt fascinerande, konstaterar Mia Westin.

– Och så insåg vi att vi själva har ganska stora kunskapsluckor, trots att vi själva har burit på den i 40 år, så vi har också lärt oss en del, flikar Charlotte in.

På lördag är det premiär i Kulturens hus i Luleå. Sedan är det dags för turné. Föreställningen har väckt stort intresse, trots att den ännu inte haft premiär.

– Vi har fått mycket stöd och det är många som tror på projektet, så vi ser det som ett tecken på att behovet finns även hos andra att prata om detta, inte bara hos oss. Men sedan är ju det här en humorföreställning, det ska vara roligt och lättsamt. Att det är folkbildande är liksom en bonus. Vårt mål är att det ska bli lättare att prata om det, så att vaginan ska få vara som vilken kroppsdel som helst.

Intresset för föreställningen är stort. Premiären på fredag är redan slutsåld och totalt är 18 föreställningar inplanerade under hösten på flera orter längs Norrlandskusten. Föreställningen har även fått ekonomiskt stöd från Statens kulturråd, något som är ovanligt för den här typen av mindre teaterföreställningar.

– Det är härligt att det är utsålt i vissa städer, trots att vi inte har haft premiär än. Det är väl ett kvitto på att folk är intresserade av ämnet. Vi tänker oss att föreställningen ska intressera människor i alla åldrar och kön, både dem som har en vagina och dem som känner någon som har en, säger Mia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om