Premiär för film om storskogen

Föreningen Skydda skogen hade på onsdagskvällen premiär för filmen Storskogen Karatj-Råvvåive.

11 april 2019 17:22

– Vi har gjort filmen för att vi anser att det här området ska skyddas som naturreservat, säger Daniel Rutschman, medlem av Skydda skogen.

Området är föreslaget som en ekopark och har brutits ut ur det stora område, angränsande till Pärlälvens fjällurskogsreservat, som Jokkmokks allmänning, Naturvårdsverket och länsstyrelsen i november gjorde upp om som reservat. Några riktlinjer för ekoparken är ännu inte beslutade. Förhandlingar mellan parterna pågår.

Se filmen här.

En ekopark är ett frivilligt åtagande som innebär att delar av skogen är skyddad men att skogsbruk är tillåtet till viss del.

– Norra och östra delen är skyddad men inte södra. Vi vill sätta ljuset på behovet av formellt skydd av helheten Karatj-Råvvåive. Vi har också startat en namninsamling för detta som vi kommer att lämna till berörda myndigheter, säger Rutschman.

Filmen gjordes i höstas, när Skydda skogen fick vetskap om planerna.

– Vi har bland annat filmat med drönare och intervjuat personer som har anknytning till området; renskötare i Tuorpon sameby, boende vid Karatssjön, turismföretagare och biologen Mats Karström.

Läs mer: Dokument: Vem köpte den skyddsvärda skogen?

Filmen finns på Youtube. Skydda skogen hade premiärvisning på Ája under onsdagskvällen. Efter filmen blev det samtal med ett 70-tal besökare från bland annat naturvården, renskötseln, turistnäringen.

– Ett så här pass stort sammanhängande oskyddat gammelskogsområde är unikt, och vi måste se till att det får ett ordentligt skydd, säger Linda Ellegaard Nordström, medlem av Skydda Skogen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonny Vikström