Porjus i finanskrisens skugga

Solcellsföretaget N 67 Solar AB i Porjus kommer att dra ner på arbetstiden. Det är en av åtgärderna som företaget vidtar för att klara sig i finanskrisen

Tre av de anställda vid N 67 Solar AB i Porjus, från vänster Somjeen Thaboi, Irja Utsi och Ulrika Mickelsson, samtliga Porjus.

Tre av de anställda vid N 67 Solar AB i Porjus, från vänster Somjeen Thaboi, Irja Utsi och Ulrika Mickelsson, samtliga Porjus.

Foto: John Filipsson

PORJUS2008-11-17 06:00
I början av november varslade N 67 Solar AB, där N:et i namnet står för nordlig breddgrad, Porjus sex personer om uppsägning.
Dessutom låter man bli att förlänga visstid anställningarna som löper ut 2008.

Totalt har företaget cirka 40 kollektivanställda och tio tjänstemän. Solar AB drivs sedan 2006 av det danska paret Kristin och Peter Rödder.
- Det innebär att vi går från kontinuerligt tvåskift med ledigvecka för personalen till ordinarie tvåskift, säger Kristin Rödder.
Det råder fortfarande en efterfrågan på solcellsföretagets produkter, enligt Kristin Rödder. Problemet är de mindre kunderna nere i Sydeuropa har drabbats av finanskrisen.
- De mindre beställarna har för närvarande svårt att få lån i bankerna och därmed drabbas vi eftersom en del av de beställningar vi har haft fryser inne.

Solcellspanelerna som Solar AB tillverkar går framförallt på export till Tyskland, Belgien, Italien och Frankrike.
- Det är där vi har vår marknad, vi är inriktade på Europa.
Togs på sängen

Kommunledningen i Jokkmokk togs mer eller mindre på sängen av beskedet att solcellsföretaget i Porjus drar ner på produktionen och varslar personal.
Vid sidan av de anställda boende i Porjus har företaget också personal som dagligen pendlar från Jokkmokk och Gällivare.
- Hemskt! var Anna Hövenmark (v) kommunalråd i Jokkmokks kommentar när hon fick besked. Solar AB är en fantastisk tillgång inte bara för Porjus utan för hela vår kommun.


Enligt företagsledningen kommer finanskrisen i ett mycket olägligt ögonblick för Solar AB.
- Vi planerade för expansion och produktionsökning, säger Kristin Rödder. Men som det ser ut nu får vi skjuta det på framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om