Nordros: "Försökt hjälpa med olika strategier"

Nordros Bostäder uppger att företaget försökt hjälpa familjen Kuzmenov på flera olika sätt.

Oroligheterna i Ukraina inleddes 2014. Migrationsverket i Sverige anser inte att flyktingar från landet har tillräckliga skyddsskäl för att få stanna.

Oroligheterna i Ukraina inleddes 2014. Migrationsverket i Sverige anser inte att flyktingar från landet har tillräckliga skyddsskäl för att få stanna.

Foto: ADAM IHSE / TT

Porjus2018-05-18 07:00

– Det är en tråkig historia. Det är inte så enkelt när man sitter 100 mil bort men vi har gjort allt vi kan, säger Rickard Björklund, vd för Nordros, som har sitt huvudkontor i Hallstavik.

Han bekräftar att Oleg Kuzmenovs lön inte följde kollektivavtalet.

– Han anställdes med 16 000 kr i månaden. Kan man inte språket är det en okej lön. Men efterhand som han lärt sig svenska och kunnat ta mer ansvar så har han fått högre lön. Trots hyresreduktionen var det inte tillräckligt. Men sedan han fick sista löneförhöjningen överskrider hans lön kollektivavtalet. Alla våra anställda ligger över kollektivavtalet.

Varför var lönen i april 18 000 trots löfte om löneförhöjning?

– Hans löneökning gäller från 1 maj.

Björklund menar dock att uppgifterna om lönen inte har någon verkan i slutändan.

– I andra hand går Migrationsverket på skyddsskäl och eftersom de kommer från Ukraina kommer ändå beslutet bli att de inte får stanna.

Björklund har i ett brev till Kuzmenovs gode man i Porjus uppmanat familjen att inte bo på den adress de är skrivna, för att på det sättet förhindra en avvisning.

– Jag kan branschen och jag har försökt hjälpa med olika strategier. Det hade kunnat vara ett alternativ att de hållit sig undan och gjort en ny ansökan efter fyra år. Eller att deras fall fallit under de yrkesgrupper som Sverige infört lättnader i arbetstillstånd för.

Björklund beklagar situationen.

– Det är tråkigt att han sagt upp sig. Han är en skitduktig kille som vi gärna velat behålla. Även hans fru har arbete. Hela familjen är värd att få stanna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om