LO-facken i Jokkmokk lämnade över namnlistor med krav på bevarande av de 40 hotade jobben vid Vattenfall accounting.
– De är upprörda över att det inte kommer något besked. Man blir påmind om frågans vikt och jag känner mig lite pressad av det här. Jag kan tycka att det vore klädsamt av Vattenfall om Jokkmokk fick ett besked innan invigningen av nya Luleåkontoret i slutet av november, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson.
Roland Boman, Framtid i Jokkmokk, uppger att de arbetsgrupper kring frågan, som skulle bildas av bland annat Vattenfall och landshövdingen, inte är igång ännu.
– Det är klart det är bekymmersamt om man fortfarande pratar om vad man ska göra, säger Boman.
– Jag håller inte med. Jag tycker att arbetet fortskrider på bra sätt, säger Bernhardsson, som även för samtal med Vattenfall om andra satsningar.
– Det rullar på bra där också men det har ingenting med accounting att göra. Vi dagtingar inte med den verksamheten. Tvärtom vill vi att Vattenfall ska besluta att flytta all sin fakturahantering till Jokkmokk.
Läs mer: "Hoppas att fler politiker engagerar sig"
Jokkmokk beslutade som väntat att satsa 2,4 miljoner på att förbättra elkraftförsörjningen till industrihuset i Porjus, som är tänkt som en framtida serverhall eller annan produktionsanläggning som slukar mycket el. 1,6 miljoner av dessa ska sökas som bygdemedel men Roland Boman är inte nöjd med Vattenfalls engagemang i Arctic sites, som Porjussatsningen benämns.
– Vattenfall tackade nej till att vara med och finansiera detta men satsade i stället 50 miljoner på att gå in och ta över The NodePole tillsammans med Skelleftekraft. Det är väl en signal om att Porjus inte längre är så viktigt för Vattenfall, att man hellre satsar pengarna på kusten, säger Boman.
Läs mer: Nya miljoner till serverhallsatsning
Bernhardsson håller inte alls med om resonemanget om The Node pole-affären.
– Ur ett Jokkmokkperspektiv är den mycket positiv. När man ska uppvakta väldigt stora företag handlar det om att synliggöra regioner och här får Jokkmokk ett bra stöd. När Vattenfall åkte till USA förra veckan för att sälja in norra Sverige hade de Arctic sites i sin portfölj.
Vidare beslutade kommunfullmäktige att sätta igång ombyggnationen av gamla förskolan Rödluvan som ska förvandlas till den samiska förskolan Giellas, en investering på tio miljoner drygt.
– Det är väldigt positivt på flera sätt. Dels att det finns ett behov av fler förskoleplatser och dels att Sameskolstyrelsen får möjlighet att utveckla sin pedagogik. Det som återstår är att avtalet med Sameskolstyrelsen ska skrivas på, säger Robert Bernhardsson.