Kontor läggs ner i Porjus

Vattenfall lägger ner sitt kontor i Porjus och flyttar personalen till det gamla kraftverket. Hos personalen finns en oro för strålning från magnetfält.- Det känns inte sunt att lägga ner ett fungerande kontor för att gå ner i ett kraftverk som är byggt 1914, säger Jan Palmqvist, SEKO.

Vattenfall lägger ner kontoret i Porjus och flyttar personalen till det gamla kraftverket, där arbetsmiljön är ifrågasatt.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Anders Gustafsson</_Bildtext Fotobyline>

Vattenfall lägger ner kontoret i Porjus och flyttar personalen till det gamla kraftverket, där arbetsmiljön är ifrågasatt.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: Anders Gustafsson</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Anders Gustafsson

PORJUS2011-02-02 06:00

Vattenfall lägger ner sitt kontor i centrala Porjus och flyttar 17 anställda till det gamla kraftverket. Motivet är besparingar, kontorshuset ska säljas eller hyras ut.

Lokalerna i gamla kraftverket har höga magnetfält. I vissa lokaler har magnetfält på 200-300 nanotesla uppmätts.

Fackföreningen SEKO är negativa till flyttningen.

- Det känns inte sunt att lämna en relativt nybyggd kontorsbyggnad för att gå ner i ett kraftverk som är byggt 1914. Det känns inte bra för dem som ska jobba där. Om det hade varit någon affärsmässighet, någon som ville in i kontoret, men det kommer att stå tomt, säger Jan Palmqvist, ordförande för SEKO Vattenfalls koncernfack i Sverige.

Begär nya mätningar
Mats Wennberg, klubbordförande för SEKO Norrbotten:

- Det är sorgligt att man lägger ner ett kontor som fungerar. Däremot har jag aldrig hört talas om att det är så höga värden i lokalerna. Vi har haft förhandlingar och sagt att vi inte tycker om det, men inte fått gehör. Vattenfall har bestämt sig för att det här ska flyttas. Nu har de lovat att det ska vara Vattenfallsstandard på kontoret och då får man förutsätta det, men vi vill definitivt ha nya mätningar på magnetfälten i lokalerna, säger Mats Wennberg.

Kontorshuset i Porjus är byggt på 80-talet. Flytten ska ske nästa vecka. 50 meter under de nya kontorslokalerna finns två kraftverksaggregat. Lokalerna är före detta Picabs kontorslokaler som renoverats.

Peter Stedt, kommunikationsansvarig vid Vattenfall säger att man sparar en miljon årligen på flytten.

- Orsaken till att vi flyttar är helt enkelt att det är för lite folk för det stora kontoret. Naturligtvis står vi kvar med kostnader på kontoret som står tomt men vi ska hitta någon typ av lösning.

- Det finns inget gränsvärde för mikrotesla, däremot ett riktvärde och vi ligger däromkring, på O,2-0,3 mikrotesla. Magnetstrålningen drabbar en person i ett rum och de experter som gjort mätningen rekommenderar att han inte bör sitta där fem dagar i veckan. Han ska vara där två dagar i veckan och känner han minsta oro ordnar vi andra lokaler. Det finns två forskningsaggregat i kraftstationen, ett har stått still i två år. Förutom kraftverksaggregat finns ställverk som påverkar värdena, säger Peter Stedt.

Vattenfall anser att arbetsmiljön är godtagbar.

- Om någon är orolig så behöver de bara säga till så ordnar vi andra lokaler. I förhandlingar med facket har det inte kommit fram. Vi har gjort två mätningar, om många känner oro får vi göra en ny mätning, säger Peter Stedt.

FAKTA Magnetfält och hälsoriskerElektromagnetiska fält mäts i enheten tesla. Sverige har inga gränsvärden. Rekommendationen ligger vid 0,2-0,3 mikrotesla.
Det råder delade meningar om magnetfält är skadliga för människan, men forskning visar att påverkan från starka elektromagnetiska fält kan öka riskerna för hjärntumörer och kromosomförändringar. Hög strålning ökar risken för missfall och leukemi hos barn. Därför bör försiktighetsprincipen råda. Enligt Arbetslivsinstitutet kan långvarig strålning över 0,2 mikrotesla vara farligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om