Han vill satsa i Porjus
Under Jokkmokks kommunfullmäktigesammanträde i måndags fattades beslut om att sälja drygt hälften av kommunens aktieinnehav i Porjus fiskodling. Köparen är Lars-Ivan Tuolja och han planerar att utveckla och utöka fiskodlingen.
Lars-Ivan Tuolja vill utöka verksamheten i Porjus fiskodling. Bland annat vill han satsa på en högre grad av förädling hos fiskarna samt på att föra in matfisk i odlingen. FOTO: Catrine Johansson-Lantto
Foto: Catrine Johansson-L
Planerna ligger än så länge långt in i framtiden. När han nu får köpa 400 av Jokkmokk kommuns aktier, drygt hälften av kommunens totala aktieinnehav i fiskodlingen, blir han med 60 procent av aktierna majoritetsägare. Från kommunens håll ses det positivt och alla ledamöter i kommunfullmäktige var helt eniga i frågan om att sälja andelarna under sammanträdet i måndags.
- Det är bättre om fiskodlingen drivs av någon privat. Den är inte primär verksamhet för kommunen men vi vill samtidigt att den finns kvar. Om fiskodlingen försvinner vill Vattenfall ha vattnet för att bygga en lång vattenledning. Det skulle bli väldigt dyrt, säger Sven Holmqvist (S), ledamot i Jokkmokks kommunstyrelse.
Vill utveckla
Utöver att arbeta mer koncentrerat med att förädla fiskarna i odlingen vill Lars-Ivan Tuolja även ta in matfisk i verksamheten. I dagens läge odlar de enbart fram fisk som ska placeras ut i sjöar och vattendrag runt om i landet. Utvecklingsplanerna ligger fortfarande ganska långt in i framtiden men Lars-Ivan Tuolja tror att de kommer kunna förverkligas inom fem år.
- Det finns tydligen en marknad för det. Jag har inga konkreta planer än men min förhoppning är att jag ska kunna leva på fiskodling framöver. Jag tror också att en utökning av verksamheten kan leda till fler arbetstillfällen, det kan tänkas att det kommer bli en heltidstjänst och sen nån säsongsanställning..
Han anser att Porjus fiskodling är en bra satsning. Det naturligt kalla vattnet från bland annat Luleälven som flyter förbi just bredvid fiskodlingen är bra för fiskarna.
- Det är både en fördel och en nackdel kan man säga. Å ena sidan växer fiskarna mycket mer långsamt i kallt vatten men å andra sidan så har vi inga som helst sjukdomar hos våra fiskar.
Den närmaste framtiden ska Lars-Ivan Tuolja fortsätta arbetet med de fiskar som redan finns i odlingen samtidigt som han undersöker möjligheterna till utökning. Han ska även passa på att vidareutbilda sig via distanskurser på en yrkeshögskola i Östersund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!