Frågetecken kring asylboendet i Porjus

Här är dundertabben som kan sätta stopp för asylboendet i Porjus. De nya fastighetsägarna kan ha missat att göra en detaljplaneändring av Vattenfalls gamla kontorslokaler.

FRÅGETECKEN. Migrationsverkets informationsmöte lämnade fler frågor än svar hos Porjusborna.

FRÅGETECKEN. Migrationsverkets informationsmöte lämnade fler frågor än svar hos Porjusborna.

Foto: Jessica Rosengren

PORJUS2014-07-15 11:21

På måndagskvällen höll Migrationsverket ett informationsmöte i Porjus om planerna att öppna ett asylboende i hotellet mitt i byn, men även i byggnaden bredvid som är Vattenfalls gamla kontorslokaler. Även de lokalerna ska ha ingått i den fastighetsaffär som gjordes på måndagen, mellan de gamla ägarna Bo och Yvette Nordström och företaget Nordic catering AB.

Redan på måndag nästa vecka är det tänkt att de första asylsökandena ska anlända till byn. Planen är att 50 personer ska bo på hotellet och 80 personer i Vattenfalls gamla lokaler.

Ett 80-tal Porjusbor hade tagit sig till mötet i Laponiahuset. Frågan om det har gjorts någon detaljplaneändring av Vattenfallshuset, från kontor till boende, förblev dock obesvarad.

– Jag svarade att det är de personer som sköter upphandlingen centralt på Migrationsverket och den person som äger hotellet och hyr ut det till oss som ska ha alla papper i ordning. Nu när den här frågan är väckt så kan jag inte gå vidare utan att veta hur det ligger till. Vi måste ha allt klart innan vi börjar ta dit asylsökanden, säger Maud Lantto, verksamhetschef på Migrationsverket i Kiruna, och en av dem som höll i mötet.

Känner du till om lokalen är ombyggd?

– Ur säkerhetsaspekt är den okej, det finns seriekopplade brandlarm och så vidare. Vad jag ser så duger den gott och väl som boende, det finns duschar och toaletter. Det är mycket bättre standard än många andra boenden. Men det är formaliteter det handlar om och jag hoppas att det finns ett sådant tillstånd någonstans, jag vill ha det svart på vitt och jag ska kolla upp det här under dagen, säger Lantto.

Och om det inte finns, hur går ni vidare då?

– Då får vi vänta med att flytta in personer. Man skulle kunna hysa in de som ska bo på hotellet, men det är också upp till de som äger verksamheten om de tycker att det är värt att driva det med så få platser, säger hon.

När NSD når de nya fastighetsägarna Nordic catering AB väljer de att hänvisa till Bert Karlsson, Jokarjo AB som har hand om driften, i den här frågan.

Har ni alla papper i ordning för Vattenfallslokalen?

– Det vet jag inte, jag har en kille som sköter det här, där uppe. Vi får fixa ett sådant här tillstånd, det löser sig på ett eller annat sätt. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Bert Karlsson.

Samhällsbyggarnämndens ordförande Anna-Greta Kvickström (S) säger så här:

– Om det ska ändras till bostäder så är det en process, och det kan ta ett tag. Sedan är det ju semestertider också. Spontant tycker jag det är väldigt viktigt att ha bra information till lokabefolkningen, att man inte bara flyttar in folk direkt utan att man fått chansen att diskutera det.

På mötet i Porjus framkom det kritik mot att det gått så fort – en kritik som Migrationsverket försökte möta.

– Det var väldigt mycket funderingar kring att det har gått så snabbt, vilket jag tycker är berättigat. Men vi försökte förklara så gott det går hur bekymmersamt läget är, vi har ett uppdrag att ordna tak över huvudet och våra boendeplatser är snart slut. Det känns svårt att få folk att förstå att det går så här fort, de kände sig överkörda och att det här inte är förankrat, och jag kan förstå dem, säger Maud Lantto.

En Porjsubo, som vill vara anonym, som NSD pratat med är kritisk till att mötet inte var bättre annonserat.

– Det satt uppe ett halvt A4 på affären, de flesta som var där hade fått reda på det via radion. Det var ett skitmöte, alla var oförberedda. Det kändes hastigt och lustigt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om