Festligt i Porjus när fallen firades

PORJUS. I helgen firades Fallens dag och det var inte bara vattnet som fick visa upp sin styrka utan även männen i Laponia strongman-tävlingen. Inte behövde besökarna gå hungriga heller då det fanns mycket att välja på.

Britt-Marie Didriksson och Jan Kieninger, Linköping, med Opel Manta B GSI  från 1988, sista året som modellen tillverkades.

Britt-Marie Didriksson och Jan Kieninger, Linköping, med Opel Manta B GSI från 1988, sista året som modellen tillverkades.

Foto: Katarina Mosesson

Porjus2008-07-07 06:00
Solen sken över festplatsen
i Porjus. Även om kallblåsten ven
i öronen hade många besökare lockats dit.
Ingrid och Otto Olausson från Malmberget var där med sitt barnbarn Fredrik Blanck och pudlarna Milan och Glitter.
Stort ögonblick
- Vi har varit här i många år då vi har en stuga efter västra stranden. Det är jättebra ordnat här på Fallens dag och Porjus är en ren och fin by med trevliga människor, säger Ingrid Olausson
Kvart över tolv öppnades den högra dammluckan och det var många som samlades för att beskåda det stora ögonblicket. Några minuter senare öppnades även den vänstra luckan och vattnet forsade ner innan luckorna åter stängdes.
Laponia strongman-tävlingen fortsatte från lördagen med tre grenar på söndagen: lyfta skoter, däck och sten. Johannes Lidström från Sorsele var ny deltagare. Han slutade på en tredjeplats.
Gott för hungriga
- Jag kom på delad andra plats med Tom Andreasen när vi lyfte skotern och det kändes väldigt bra. Jag fick fel grepp på däcket och tappade tid, lönndåligt. Men jag är bra på att pressa över huvudet, säger Johannes Lidström.
För hungriga besökare fanns det gott om alternativ, hamburgare, korv, suovas och rökt röding. Henry Karvonen har rökt fisk på Fallens dag i tjugo år me-dan Håkan Juntti bara har varit med vid hälften av åren.
- Det är väldigt uppskattat med varmrökt röding. Ett hundra rödingar ska rökas i alspån och vi kan röka sextio samtidigt, säger Henry Karvonen.
Det är yrkesfiskaren Christer Dynesius som fångat rödingarna med nät ovanför Suorvadammen. Han har fiskat sedan midsommar och hans fru Barbro har rensat och fryst in fisken.
Gratis för små Lennart
För underhållningen på scenen stod Hank Lennart & The sentimental cowboys, alias Lennart Jähkel som både spelade gitarr och sjöng country.
- Det är för få som döper sina barn till Lennart. Så jag lovar att alla som blir döpta till Lennart får komma gratis på mina spelningar i tjugo år framåt, sade Lennart
Jähkel till publiken innan han drog igång med nästa låt.
Svenska Opelklubben hade under lördagen en utställning
i Jokkmokk och på söndagen var klubben i Porjus och visade upp sina dyrgripar.
Sune Larsson hade kört från Västerås med sin Opel Senator och hade sin gula Opel Ascona 19SR från 1973 på släp.
Jokkmokksbil i topp
- I Jokkmokk hade vi tävlingar och publikens favorit blev en korallröd Opel Rekord från 1959 med svart tak, ägd av Jokkmokksbon Gunnar Carlson. Här i Porjus är det 23 Oplar på plats och den äldsta är en Olympia Coach V från 1951 och den yngsta en Manta från 1988, säger Sune Larsson
Jan Kieninger med sambon Britt-Marie Didriksson hade bilat upp med sin Opel Manta B GSI -88 från Linköping.
- Resan tog tre dagar upp till Jokkmokk och bilträffen, men det var en väldig fin resa. Hit till Porjus kom vi för att uppleva stämningen och äta röding, säger Jan Kieninger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om