Färre firade fallen

Fallens dag i Porjus samlade ingen rekordpublik i år. Uppskattningsvis kom det mellan 1 000 och 1 500 personer för att betrakta skådespelet.En gråkulen himmel och risk för vatten ovanifrån gjorde kanske att publiktillströmningen hämmades.

400 kubikmeter vatten per sekund strömmar ut ur dammluckorna i Porjus när de öppnas för fullt.

400 kubikmeter vatten per sekund strömmar ut ur dammluckorna i Porjus när de öppnas för fullt.

Foto: John Filipsson

PORJUS2009-07-06 06:00
Porjus fyller 100 år i år och aktiviteterna avlöser varandra i vattenkraftssamhället. Den gångna veckan har ägnats åt hemvändare och helgen har varit vikt åt Fallens dag.
Vattenfalls vice verkställande direktör, Hans von Lutman, fanns på plats bland alla andra besökare
i söndags när dammluckorna öppnades och 400 kubikmeter vatten strömmade ut - varje sekund.
- Det var ett magnifikt skådespel, tyckte Sigrid och Bengt Nilsson från Luleå som besökte Fallens dag för första gången.
De var på bilsemester och beslöt att stanna till i Porjus.
- Vi blev imponerade. Så här mäktigt trodde vi inte att det skulle vara.
Ett skådespel
Merparten av besökarna, som samlades vid den torrlagda älvfåran innan dammluckorna öppnades, betraktade det som ett skådespel när vattenmassorna fick fritt utlopp och forsade fram.
De mera luttrade, som hade varit med om det tidigare föredrog dock att kalasa på den rökta fisken eller de nygräddade våfflorna med hjortronsylt.
Arrangörerna hade också satsat på kända artister som Roger Pontare och Tops of the Pop som uppträdde till publikens jubel.
Redan 1914 snurrade den första generatorn igång i Porjus och började leverera elström. Och fortfarande produceras det 1 260 GWh per år vilket gör att Porjus placeras på tredje plats bland Vattenfalls kraftstationer i landet.
- Även i framtiden kommer vattenkraften att ha en stor betydelse, inte minst här i Jokkmokk. Under åren 2009 till 2015 investerar Vattenfall cirka 7,5 miljarder
i vattenkraften och merparten av dessa hamnar i Norrbotten, sade Hans von Lutman i sitt tal.
Dessa investeringar innebär, enligt von Lutman, nya arbetstillfällen i regionen.
Fotnot: Läs om Rallarmarschen på sidan 33.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om