Familjen har fått ödesbeskedet

Nu har Oleg Kuzmenov och hans familj fått utvisningsbeslutet. Men en överklagan är inlämnad med hjälp av en bybo i Porjus.

Familjen Kuzmenov har sitt ödesbesked. På bilden syns Oleg och Katerina, omgiven av barnen David, Igor, Maria och Pollyanna.

Familjen Kuzmenov har sitt ödesbesked. På bilden syns Oleg och Katerina, omgiven av barnen David, Igor, Maria och Pollyanna.

Foto: Privat

Porjus2018-06-26 20:11

– Det känns tungt och svårt men vi har inte tappat hoppet helt. Vi hoppas att det ska lösa sig på något sätt, säger Oleg Kuzmenov.

Norrbottens Media har tidigare berättat om Porjusfamiljen, som förutom Oleg består av Kateryn och barnen David, Igor, Maria och Pollyanna. 2015 flydde de från sitt hem i Donetsk, Ukraina. Makarna var båda volontärer vid gränsvakten och situationen var farlig, har Oleg Kuzmenov uppgett.

Båda makarna har nu arbete och barnen går i skola. De har kommit mycket bra in i samhället och har många vänner i byn. Hon arbetar inom omsorgen och han har fick i maj fast jobb på Porjus åkeri.

Men på grund av att Oleg Kuzmenovs tidigare anställning på fastighetsbolaget Nordros inte följde kollektivavtalet har inte Migrationsverket godkänt ansökan om arbetstillstånd. Eftersom ansökan kräver anställning fyra månader tillbaka i tiden hjälper det inte att hans nya anställning följer avtalet.

– Att Oleg har en ny anställning ändrar inte det faktum att hans tidigare anställning inte levt upp till de krav som ställs, säger Guna Graufelds, kommunikatör vid Migrationsverket.

Läs mer: För låg lön – nu ska familjen utvisas

Läs mer: "Försökt hjälpa med olika strategier"

Sedan tidigare har Migrationsverket nekat familjen asyl på grund av att otillräckliga skyddsskäl. Och före midsommar fick fyrabarnsfamiljen sitt ödesbesked. Den femte juli ska de avvisas.

– Vi ska flyga från Kiruna till Stockholm och sedan till Ukraina. Vi kommer att hamna i Kiev, där vi får söka boende, jobb och skola, säger Oleg Kuzmenov.

Från Ukraina har de dock möjlighet att på nytt söka arbetstillstånd i Sverige.

– Samma regler gäller Oleg och hans familj som för alla övriga som ansöker om ett uppehållstillstånd på grund av arbete, säger Guna Graufelds.

– Det finns den möjligheten men det är osäkert eftersom Migrationsverket kräver att tjänsten ska vara utannonserad. Att jag nu har ett fast erbjudande från åkeriet räknas inte på samma sätt, säger Oleg Kuzmenov.

Läs mer: Kommunalrådet: "Behöver dem"

Ytterligare en möjlighet är den överklagan av Kateryn Kuzmenovas avvisningsbeslut som bybon Denise Magnusson hjälpt familjen med.

– I Kates fall har Migrationsverket nekat arbetstillstånd på fel underlag. Det borde finnas en chans. Jag tycker i alla fall inte att familjen ska behöva åka innan överklagan är färdigbehandlad. I tidigare beslut har Migrationsdomstolen tagit hänsyn till familjen som en enhet. De bidrar mycket till byn och det är sorgligt om de tvingas åka, säger Denise Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om