Fågelfantasterna invigde eget torn
Mosnäppa, dvärgmås, drillsnäppa och grönbena. Det är några av det hundratalet fågelarter som stannar till vid Luspebryggan i Porjus för vidare färd mot fjällvärlden. Och en riktig raritet är dvärgsparven.I helgen invigdes områdets nya fågeltorn och grillplats.
Luspebryggans fågeltorn, vid Stora lulevattnet, invigdes i helgen. FOTO: Maria Ödalen
Foto: Maria Ödalen
- Det är ju så roligt. Jag har alltid varit intresserad av fåglar men jag vet egentligen inte vad det är som gör att det är så roligt. Det här är en jättefin plats och jag brukar vara här en hel del. Här stannar fåglarna till och fyller på innan de flyger vidare till Sjaunjamyren och fjällen, säger hon.
Många fågelarter
För dagen har Marie Riskilä hunnit med att se flera olika arter. Hon tar upp anteckningsboken som hon skriver ned alla i.
- Jag har sett sjöorre, blås-and och små mosnäppor. De är lite roliga att se. Och dvärgmåsen, den är också lite ovanlig. Ganska mycket drillsnäppa har jag sett, grönbena och så en jorduggla. Vi hörde även blåhaken där borta någonstans, säger hon och pekar ut över Stora lulevatten.
Birgitta Carlsson, Hakkas, har klättrat längst upp i fågeltornet och fascineras över den, som hon säger, strålande utsikten.
- Vilket utflyktsmål. Hit ska vi ta varenda sörlänning som kommer på besök. Själva huset är fint byggt, det är lite stuga över det och mycket hemtrevligt, säger hon.
Föreningsinitiativ
Initiativet till fågeltornet är Gällivare naturskyddsförenings. Det var föreningens Håkan Thyrén och Hans Gustafsson som hittade till Luspebryggan i mitten av 1990-talet. De såg genast platsen som intressant och började räkna, ringmärka och forska på områdets fåglar.
- Vi har räknat fåglar vart annat, vart tredje år sedan dess och kommit fram till att 100-110 arter har Luspen som rastplats varje vår. Det här är inlandets absolut intressantaste fågellokal. En riktig raritet är dvärgsparven, som upptäcktes här 1964 och som varit stationär häckningsfågel här sedan dess, säger Håkan Thyrén och förklarar att vattenregleringen är orsaken till att fåglarna stanna just där:
Gott om föda
- Man sänker vattennivåerna, vilket ger fåglarna möjlighet att hitta riktigt bra med föda innan de flyttar ut till sina häckningslokaler.
Luspebryggan har även en rik och lång kulturhistoria. Den användes bland annat som flyg- och båthamn under utbyggnaden av vattenkraften och det finns spår efter tusentals år gamla boplatser i skogskanten intill.
- Och visste ni att Sveriges första rälsbuss gick mellan Porjus och Luspebryggan? säger Alf Wallbing, Porjus arkivkommitté.
Fotnot: Fågektornet har kostat 200 000 kronor att bygga och till största delen finansierats av länsstyrelsens medel för lokala naturvårdsprojekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!