En person saknas efter skoterolycka

Tre skotrar gick genom isen ungefär fyra kilometer nordväst om Porjus på vägen mot Ålloluokta, på fredagskvällen. Till en början uppgavs samtliga vara saknade men vid 20-tiden kunde två av männen räddas. En person saknades dock fortfarande vid 22-tiden.

Foto: Hans L. Olofsson

PORJUS2009-01-24 06:00
Det var tre män, samtliga hemmahörande i Gällivare, som på fredagskvällen var ute på en skotertur på Stora lulevattnet när isen gav vika.
De vistades i en närliggande stuga då två av männen gav sig ut med skotrarna. Men färden blev inte särskilt lång, för kort därpå gick de båda genom isen.
Ville rädda kamraterna
I samband med detta lyckades dock en av dem ta sig upp på ett isflak och kunde därifrån ringa den tredje kamraten som fortfarande befann sig i stugan. Han larmade i sin tur räddningstjänsten som genast begav sig till olycksplatsen.
Mannen beslutade sig för att göra en instats och gav sig iväg på sin skoter för att rädda sina två kamrater, men då gick även han igenom isen.
Han lyckas dock simma i land och kunde senare omhändertas av räddningstjänst och ambulanspersonal.
Räddades från isflak
Den man som ringde från isflaket kunde räddas tack vare den helikopter som deltog i räddningsinsatsen.
- Två av männen kunde vi rädda och de mår, trots omständigheter, relativt bra i nuläget. Men en man saknas fortfarande och vi fortsätter sökandet med oförändrad styrka, det sa räddningsledare Thomas Andersson till NSD vid 21-tiden på fredagen.
Enligt Andersson var sökningsförhållandena mycket dåliga under kvällen.
- Det är enormt dåliga isar, så vi söker framför allt med hjälp av helikopter i nuläget.
När NSD talar med SOS alarm vid 22-tiden saknas fortfarande den tredje mannen. Räddningstjänsten avbröt därmed sin insats och i stället tog polisen vid.
jozephine.hagenlof@nsd.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om