Bygglovs-ansökan saknas för bullerplank

Samhällsbyggarnämndens avgörande för det avtalade bullerplanket i anslutning till paret Piraks tomt var egentligen inte ett avslag.Frågan togs inte ens upp till prövning, visar det sig, då bygglovsansökan för planket inte kommit in till nämnden.

PORJUS2010-09-14 06:00
I en artikel i måndagens tidning berättade NSD om samhällsbyggarnämndens nej till ett bullerplank vid paret Piraks tomt på Postgatan i Porjus. Planket avses skydda paret från störande ljud från den skolgård kommunen planerar för några få meter ifrån deras tomt.
Vid en närmare titt på protokollet från nämndens sammanträde visar det sig att det inte var fråga om avslag. Nämnden prövade inte ens ansökan med hänvisning till att ingen bygglovsansökan kommit in. Och nu råder delade meningar om vem som har skyldighet att ansöka om detta bygglov.
- Man kan ju inte söka bygglov på någon annans tomt, säger kommunens fastighetsansvarige Erik Fagerström, som anser att planket var menat att byggas på Piraks tomt.
När NSD tar upp detta med Karin Pirak blir hon förfärad.
- Bilder och ritningar som fastighetskontoret hade till underlag när avtalet om planket skrevs, visar tydligt att planket skulle sättas upp strax utanför vår tomt på kommunens mark. Vi har hela tiden förstått det som att det är kommunens sak att söka bygglov. Ingen har informerat oss om något annat, säger hon som annars hade gjort det.
Samhällsbyggarnämndens ordförande, Per Gunnar Harnesk (SV), säger att ärendet kan tas upp till prövning på nästa sammanträde.
- Om bygglovsansökan kommer in före den beredning av ärendena vi har på onsdag så går det bra. Men jag tycker att tjänstemännen som jobbar med frågan borde ha uppmärksammat att ingen ansökan fanns inför förra mötet och pratat med samhällsbyggarförvaltningen om detta. En miss har skett.
- Vi får först och främst reda ut var planket ska stå, säger Erik Fagerström.
Beslutet i skolfrågan är däremot taget och klart. För tvärtemot vad Per Gunnar Harnesk tidigare trodde och berättade för NSD, så behövs ingen ändring av detaljplanen för att bedriva skolverksamhet inom det aktuella bostadsområdet.
Enligt ett beslut från 1982, där nybyggnad av förskola i de nu tilltänkta lokalerna beviljades, ges dispens för att bedriva förskoleverksamhet i de samma. Detta med tillägget att skillnaden mellan förskola och skola inte är väsentlig.
- Det gamla tillståndet har följt med tills nu, enligt vad vi kollat upp med olika jurister, säger Per Gunnar Harnesk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om