Britter till Porjus för överlevnad
De ska tillbringa sju dygn i vildmarken, tio män och en kvinna. Flera av dem har aldrig upplevt snö eller riktig kyla tidigare.- Det händer ibland att jag frågar mig själv vad vi håller på med egentligen, säger Glyn David från Skottland.
Överlevnadsgruppen timmen innan de ska ge sig ut i vildmarken. Gruppen består av Brendan Harrison, Matt Lodge, Paul Gregory, Navyjot Kalsi, Adrian Hing, Glenn Murphy, James Morrish, Gerrard Mchenry, Richard Sheppard, Glyn David och Mellisa Sozi.FOTO: John Filipsson
Foto: John Filipsson
i en överlevnadskurs i skogarna någon mil utanför samhället.
Och detta utan några som helst moderna kommunikationer. Snöskotrar existerar till exempel inte,
i stället är det svenska arméns skidor från överskottslagret som gäller.
Blandad grupp
För en del av deltagarna är det överhuvudtaget första gången de provar på att stå på ett par skidor.
- I England händer det bara i undantagsfall att vi får snö. I Skottland, där jag kommer ifrån, kan det i bästa fall komma 30 centimeter under en hel vinter, säger Glyn David.
Det är en blandad grupp av överlevare, både yrkes- och åldersmässigt, som gavs sig ut i skogarna
i söndags. Glyn David är till exempel pensionerad arméofficer, en del av de andra är affärsmän och Mellisa Sozi, den enda kvinnan, är medicine studerande. Något som kan komma väl till pass, med tanke på eventuella köldskador.
Natten mot söndagen var det närmare 30 minusgrader i Porjus.
- Men trots allt är vi inga renodlade amatörer utan kan nog ta ganska bra hand om oss själva. Många av oss har också deltagit i vad man kan kalla överlevnadskurser tidigare.
Två renar att leva på
Men enligt Glyn David handlade det då om att vistas i djungel eller ökentorra områden.
- Det här klimatet är någonting helt nytt för de flesta av oss, men jag tror nog det ska gå bra i alla fall.
Det är inte bara svenska arméns skidor överlevnadsgruppen har köpt in. På plats i Porjus fick sa-merna också leverera två renar som gruppen ska leva på under sin vecka i skogen.
Nyttig kunskap
Tält är inte att tala om för överlevnadsgruppen. I stället är det snöigloor med granris som underlag.
- Vi kanske betraktas som lite galna engelsmän av många. Men samtidigt tror jag att det inte är helt fel att lära sig överleva om man av någon anledning skulle bli strandsatt ute i ödemarken, säger Glyn David.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!