Bombplan vållar strid efter 75 år

En engelsman samlar in pengar för att föra den legendariska Lancaster-bombaren från Porjus till England. Men ägarförhållandena kring planet är oklara och någon ansökan om tillstånd har inte nått länsstyrelsen.

Flygplansvraket efter "Easy Elsie" på myren utanför Porjus. En engelsman säger sig ha tillstånd att bärga planet men Porjus arkivkommitté och länsstyrelsen ställer sig frågande.

Flygplansvraket efter "Easy Elsie" på myren utanför Porjus. En engelsman säger sig ha tillstånd att bärga planet men Porjus arkivkommitté och länsstyrelsen ställer sig frågande.

Foto: Anders Gustafsson

Porjus2019-01-07 19:22

Sedan oktober 1944 har det brittiska bombplanet med smeknamnet ”Easy Elsie” legat på blötmyren utanför Porjus. Nödlandningen skedde sedan planet skadats av luftvärnseld efter ett angrepp mot det tyska slagskeppet Tirpitz utanför Tromsö.

Flygplanet har tidigare varit under attack från vrakplundrare och entusiaster som velat föra det till England. 2014 fanns vrakdelar till försäljning på auktionssajten e-bay och just nu pågår en insamling på nätet där en privatperson i England försöker få ihop 5 000 pund. Syftet sägs vara att till sommaren bärga vrakdelarna och föra dem till England.

– Det ringde någon från England och sa att han skulle hämta flygplanet och att vissa delar skulle få vara kvar i Porjus. Men jag sa nej, flygplanet ska vara där det har landat ute på myren. Jag vet inte om det är samma en som är igång nu, säger Britt Marie Wallbing, kassör i Porjus arkivkommitté.

På Facebook skriver engelsmannen att han har klart med tillstånd att bärga planet, vilket sägs ska ske med helikopter.

Enligt Britt Marie Wallbing ska vraket ha köpts av en privatperson i Porjus som inte längre är i livet. Några klara papper på ägarförhållandena har inte gått att få fram men Porjus arkivkommitté sätter sig definitivt emot en bärgning.

– Jadå, vi har koll på det här. Flygplanet har legat där så länge att vi tycker det kan få vara kvar.

Patrik Sundberg, enhetschef vid Jokkmokks kommun, kontaktades av flygplansbärgare för två år sedan.

– Vi sa att vi som kommun inte har med det att göra, men att vi är negativa till att det flyttas härifrån i och med att det är ett besöksmål i vår kommun. De mejlade och ville komma upp för en träff. Jag hänvisade dem till Porjus arkivkommitté men sedan hände inget mer, säger han.

”Easy Elsie” ligger i området Jelka-Rimakåbbå. En långt framskriden process pågår för att göra området till naturreservat. Länsstyrelsens förslag till beslut har varit ute på remiss och klubbas troligen i februari. Området beskrivs ha ”mycket höga naturvärden” och är sedan tidigare skyddat enligt Natura 2000.

Någon ansökan om tillstånd för att inleda en bärgningsoperation har dock inte gjorts hos markägaren som är Naturvårdsverket.

– Man måste rimligen ha tillstånd från markägaren och det borde vi i så fall ha fått veta. Jag har då inte hört talas om någon sådan process, säger Per-Anders Jonsson, chef för naturskyddsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

En bärgning av de nedsjunkna vrakspillrorna skulle innebära ingrepp i naturen.

– Dels bör man ju veta ägarförhållandena, dels ha tillstånd att hämta det. Om det är ett etablerat utflyktsmål sedan över 70 år är det väl lite konstigt att börja plocka ut det. Det är nog ingen enkel operation heller, säger Per-Anders Jonsson.

Torsten Nilsson, chef för samlingsenheten vid flygvapenmuseum i Linköping, säger att juridiken kan vara komplicerad i ett fall som detta. Han tycker att man kan fråga sig vem som har rätten till berättelsen om ”Easy Elsie”.

– Den är en del av ett lokalt kulturarv. Jag tycker att den ska ligga kvar där på myren och fortsätta att berätta sin historia från andra världskriget.

Insamlingen till att bärga planet sker i form av så kallad crowdfunding, ”gräsrotsinsamling” på svenska. Den har i dagsläget inbringat cirka 1 000 pund.

Norrbottens Media har försökt kontakta engelsmannen med bärgningsplanerna. Han har hittills inte hört av sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!