Bert Karlsson öppnar asylboende i Porjus

På måndagen fick hotellet i Porjus nya ägare och nu görs det om till tillfälligt flyktingboende. Bert Karlssons växande asylimperium har nått Norrbotten.

FÖRVANDLAS. En historiskt hög inströmning av flyktingar har gjort att behovet av bostäder blivit akut. Hotellet i Porjus blir flyktingboende, och ska drivas av Bert Karlssons företag Jokarjo AB.

FÖRVANDLAS. En historiskt hög inströmning av flyktingar har gjort att behovet av bostäder blivit akut. Hotellet i Porjus blir flyktingboende, och ska drivas av Bert Karlssons företag Jokarjo AB.

Foto: Bengt-Åke Persson

PORJUS2014-07-15 09:00

De tidigare ägarna Bo och Yvette Nordström har sålt Hotell Porjus till Nordic catering AB med säte i Ljusdal. Affären betyder att hotellverksamheten försvinner, de nya ägarna hyr anläggningen till Bert Karlssons bolag Jokarjo AB, som är specialiserade på att driva tillfälliga asybleonden. Den före detta riksdagsmannen som en gång drev ett invandringskritiskt parti, Ny demokrati, drog igång verksamheten i Jokarjo AB på allvar under 2012. Året därpå omsatte bolaget 50 miljoner kronor, enligt Dagens samhälle.

Jokarjo ska sköta driften och kommer att ha personal på plats dygnet runt på boendet i Porjus. Avtalet sträcker sig fram till september i år och det kan bli aktuellt med en ny upphandling om behov finns.

Det är första gången Jokarjo öppnar ett boende i Norrbotten.

– Vi har inte varit speciellt långt norrut tidigare, mest i södra och mellersta Sverige. Vi fick nys om den här anläggningen och valde att kika närmare på det och bestämde oss för att det var passande. Det behövs mycket platser till asylsökande, säger Emil Ahmetbasic, verksamhetchef på Jokarjo.

De har redan rekryterat en platschef, från Karlstad, som flyttar upp till Porjus senare under veckan och bor där under tiden boendet är igång.

Bakgrunden till boendekrisen är Sverige har en historisk inströmning av flyktingar just nu, till största delen från Syrien och Eritrea.

– Det kommer ungefär 2 000 personer i veckan till Sverige och söker asyl, de boendeplatser vi har tar slut ganska fort. Vi har ett uppdrag att ordna tak över huvudet till dem som väntar på att få sitt ärende prövat, vi är i ständig upphandling just nu av tillfälliga boendeplatser, säger Maud Lantto, enhetschef på Migrationsverket i Kiruna.

Förutom Porjus är även Vuollerim och Övertorneå orter där tillfälliga asylboenden kan öppnas inom kort. I Vuollerim handlar det om ett 70-tal platser. I Porjus blir det till en början ett 50-tal platser, kanske ett 100-tal i ett senare skede, och boendet planerast öppnas redan nästa vecka.

Jokarjo är även intresserade av att ha driften i Vuollerim och Övertorneå.

– Det håller vi att titta på just nu ja, det låter intressant. Men i morgon (läs: tisdag) öppnar vi i kraftverksstan, vad heter den nu? Porjus! Vi är överallt i Sverige, vi har 30 stycken anläggningar igång nu och södra Sverige är ju lättast att hantera för oss nu. Det är Kicki Danielssons exman som blir föreståndare uppe i Porjus, säger Bert Karlsson över telefon till NSD.

Är det bra pengar att öppna asylboenden?

– Det kan bli det, om det blir långvarigt, säger Bert Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om