Det blev ett lugnt kommunfullmäktigesammanträde i Jokkmokk under måndagen.
Eller som Mats Dahlberg (Mp) uttrycker det:
– Man kan väl säga att alla var överens om allt.
Den kanske tyngsta punkten handlade om en förfrågan från samhällsbyggnadsnämnden om att ändra detaljplanen för Vattenfalls gamla lokaler i Porjus, så att det i framtiden kan bli både arbetarbostäder och bed and breakfast.
– Det godkände kommunfullmäktige enhälligt, förklarar Dahlberg.
Men om fullmäktigemötet var lugnt blev det lite mer livat på kvällen i Porjus.
Där hade Bert Karlsson, som ligger bakom både det nuvarande asylboendet i samhället och planerna på att öppna bed and breakfast i de tomma Vattenfallokalerna, ett möte tillsammans med Migrationsverket.
För det är väl kanske ingen hemlighet att det mesta tyder på att de aktuella lokalerna kommer bli ett nytt asylboende med uppskattningsvis 130 platser.
– Lokalerna var tio gånger så bra som jag trodde. Hög kvalité, säger Bert Karlsson när NSD når honom efter sitt första möte med Porjusborna.
Och det blev ett spännande möte.
– De flesta, 98 procent, var det inga problem med. Men ett par ville göra livet surt. De påstod att de inte har något emot flyktingar, men det har de nog, säger Karlsson, som tror att motståndet till viss del kan bero på osäkerhet.
– Men nu fick de förhoppningsvis besked.
Enligt Karlsson är just ord som öppenhet och information två viktiga nycklar när det kommer till en känslig fråga som asylboenden.
– Det viktiga är att vara öppen, transparant och släppa in folk, så de vet vad som händer. Då inser det också att det inte är så farligt. Jag åker till alla ställen ihop med Migrationsverket. Vi tycker det är viktigt att informera. Det är roligt samtidigt som det är tufft, säger han.
I dagsläget är det högst oklart när ett eventuellt nytt asylboende kan öppna i Vattenfalls lokaler.
För tidsramarna, från att kommunfullmäktiges beslut verkställs, till det att en ny verksamhet kan öppnas är fortfarande inte klara.
– Det är samhällsbyggnadsnämnden som har bättre koll på det, förklarar Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).
– Det är kommunen och Migrationsverket som avgör det, säger Bert Karlsson och fortsätter:
– Men vi får väl se om det är någon som överklagar. Men jag skulle skämmas om jag gjorde det . Jag vet inte varför folk är negativa. De har ju inga skäl till det. Det Norrboten lider av är att det är för lite folk här.
Men oavsett tidsplaner har Karlsson redan sin plan klar.
– Det finns stora möjligheter till aktivitetslokaler. Det går att göra ett jättefint asylboende av det här.