Politikerna enade: Vill behålla asylsökande

Pajalas kommunfullmäktige är enat: De vill att Migrationsverket ska backa från sitt beslut och låta asylsökande stanna kvar i Pajala. Åtminstone för att gå färdigt vårterminen.

26 februari 2018 16:03

Det råder en bred enighet i kommunfullmäktige om den skrivelsen som nu lämnas in till Migrationsverket.

– Tillsammans med föreningar och medmänniskor har vi lagt ned hjärta och själ för att välkomna dessa människor och integrera dem i vårt samhälle. Vi har lyckats väl och Pajala kommun har blivit deras hem och trygghet här i Sverige. Migrationsverkets agerande kommer att slå sönder allt som vi har kämpat så hårt för att bygga upp, säger kommunalrådet Anna Kumpula Kostet (V) när hon läser upp skrivelsen som ska skickas in.

Bakgrunden är att Migrationsverket har beslutat att avveckla sin verksamhet i Pajala. De som ännu inte har fått uppehållstillstånd, men som ännu bor i Pajala, kommer att flyttas till annan ort.

– Vi är i stort behov av att få ha unga människor i vår kommun, men framförallt är det ju humanitetsaspekten som vi trycker på, säger Anna Kumpula Kostet.

Därför kräver nu politikerna att de asylsökande får stanna.

Kommunfullmäktige har nu gett kommundirektören i uppdrag att förhandla med Migrationsverket om att åtminstone barnfamiljer och ensamkommande som går i skolan ska få stanna och gå färdigt vårterminen i Pajala.

Leif Gramner (KD) hänvisar till hur Pajala välkomnade finländare under andra världskriget.

– Vi sa: ”Välkomna, vi fixar det här tills det hemska är över på andra sidan.” Jag tror att vi måste ha samma syn här, säger Leif Gramner.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Herman Öberg