Politikens värstingar

27 februari 2019 05:00

På nyhetssajten Europaportalen läser jag om Europaparlamentets värstingar – politiker som bryter mot reglerna och förstör debatt- och samtalsklimatet i parlamentet.

Enligt Europaportalens kartläggning handlar det om sammanlagt 19 politiker som under de senaste tio åren begått brott mot parlamentets arbetsordning.

En kontroversiell parlamentariker är britten Godfrey Bloom som år 2010 avbröt den tyske socialdemokraten Martin Schultz i kammaren, genom att skrika de nazistiska slagorden “Ett folk, ett rike, en ledare”. Senare beskrev han Schultz som en ”odemokratisk fascist”.

Ett annat exempel är polacken Janusz Korwin-Mikke. I mars 2017 argumenterade han för att kvinnor bör få mindre betalt för att de är “mindre, svagare och mindre intelligenta” än män.

Ett tredje exempel är greken Eleftherios Synadinos. I mars 2016 kallade han turkar för “spirituella barbarer, fuskare och smutsiga”.

Det ska sägas att sådana här grova uttalanden inte hör till det normala i Europaparlamentet. Extremisterna är högljudda men alltjämt en liten minoritet.

De flesta av de 751 parlamentarikerna håller god ton och behandlar sina meningsmotståndare med respekt. De som bryter mot ordningen kan dessutom drabbas av både prickningar och löneavdrag.

Nu skärps även reglerna för de som begår övertramp.

Arbetsordningen har länge varit tydlig med att ledamöterna inte får uttrycka sig rasistiskt. Eleftherios Synadinos fick, till exempel, sex dagars löneavdrag för sitt uttalande om turkarna.

Regelverket har dock inte varit lika klart när det gäller kvinnofientliga uttalanden, vilket Korwin-Mikke hänvisade till när han gjorde sina misogyna uttalanden.

Därför har parlamentets konstitutionella utskott tagit initiativ till en ny skrivning för att sätta stopp även för den typen av diskriminerande uttalanden.

Viktigast av allt är dock att medborgarna i Europa tar sitt demokratiska ansvar och röstar fram anständiga politiker till EU-uppdragen.

Det som gäller i de nationella valen gäller även i valet till Europaparlamentet 26 maj: Den som inte röstar riskerar att få ett styre i Europapolitiken som han eller hon absolut inte vill ha.

Inför årets val är dessutom tydligt att de reaktionära, populistiska och högernationalistiska krafterna mobiliserar för att få större representation i Europaparlamentet.

Steve Bannon, Donald Trumps gamla rådgivare och kampanjmakare, har turnerat i Europa för att sprida sina idéer om hur partier också på den här sidan Atlanten kan vinna val med samma budskap och metoder som Trump.

Risken är uppenbar att Europavalrörelsen 2019 kommer att bli lika grisig som det amerikanska presidentvalet 2016.

Därför gäller det alla som står för något annat gör sin röst hörd och mobiliserar inför vårens val.

Ett lågt valdeltagande – 2014 röstade bara 42,6 procent av medborgarna i EU:s medlemsländer – riskerar att spela extremisterna i händerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olov Abrahamsson