DSA, står för Digital Services Act, gäller alla digitala plattformar och är en förordning från EU som tillämpas från 17 februari 2024. Syftet med lagen är att göra vårt digitala liv mer säkert och mer rättvist, samt begränsa spridningen av desinformation.
DSA ska bland annat:
- Göra näthandel säkrare genom krav på enkla metoder för att rapportera olagligt och farligt innehåll och att plattformar som får varningar ska behandla varningar i tid
- Införa starkare skydd för personer som utsätts för nätmobbning, samt att privata bilder som delas utan samtycke, snabbt ska kunna rapporteras
- Kräva att riktad reklam online ska ha en tydlig avsändare och förklaring till vem som publicerar annonser i vårt flöde och varför, samt förbjuda vissa typer av reklam
- Kräva förenklade användarvillkor, på våra egna språk, så att vi vet vad vi accepterar online
Europakommissionen har i februari inlett en granskning för att bedöma om TikTok kan ha brutit mot DSA inom områden kopplade till skydd av minderåriga, reklamtransparens, dataåtkomst samt riskhantering av beroendeframkallande design och skadligt innehåll.
En andra utredning startades i april, efter att TikTok lanserat funktionen Lite i Frankrike och Spanien. Det man misstänker bryter mot DSA är ett belöningsprogram där användare kan tjäna poäng genom att exempelvis se videor, gilla innehåll och bjuda in andra. Frågan för denna utredning är om verkligen riskerna för beroendeframkallande effekter har bedömts och förebyggts.
”Vi kommer fortsätta arbeta tillsammans med experter och branschen för att unga människor ska känna sig trygga på Tiktok, och ser fram emot att få möjligheten att förklara hur detta arbete ser ut i detalj för kommissionen”, har TikTok tidigare svarat till TT.
Tidigare har en utredning också inletts mot X, tidigare Twitter, gällande falska uppgifter om kriget mellan Israel och Hamas.