Julkortsvärdiga vyer över milsvid skog, snötäckta granar och den lågt stående solen ramar in bilresan från kusten till Malmfälten. Men timmarna på E10 är inte bara en naturupplevelse – de är också en resa genom ett politiskt landskap i förändring.
Efter starten i rödgröna Kalix passerar jag Överkalix och Gällivare som båda styrs av regnbågsallianser med partier från både höger och vänster. När jag når slutdestinationen Kiruna tas jag emot av en moderat som regerar tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt initiativ.
– Efter en hård intern debatt blev det så, säger moderaten som heter Stefan Sydberg och är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
Partiets val av samarbetspartners var kontroversiellt eftersom det grusade Centerpartiets möjligheter att ta över makten. Centern gick i valet framåt med hela tio procentenheter och höll i flera veckor förhandlingar med andra partier för att försöka sy ihop en majoritet. Till slut var det partiets ställning i stadsomvandlingsfrågan som gjorde att varken M eller S var intresserat av en samverkan med den högljudde oppositionsledaren Gunnar Selberg.
– De bedriver en politik jag tycker är populistisk på ett negativt sätt, säger Stefan Sydberg.
Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) säger att Selberg inte är borgerlig utan populistisk och att det är svårt att se vad som är centerpartistiskt med hans politik. Själv har Gunnar Selberg sagt att han "skiter i Centerpartiet" – men att han skulle vara populist tillbakavisar han. Han tycker snarare att kommunledningen har uttryckt sig populistiskt flera gånger och gett löften om tidig inflyttning i nya centrum och billig fjärrvärme.
– Vem är då populist? Jag tycker att deras snack är lite löjeväckande, säger Gunnar Selberg.
1998 fick Centerpartiet 0,71 procent av rösterna i kommunalvalet i Kiruna. Fyra år senare började Gunnar Selberg engagera sig i partiet och var med på återtåget till fullmäktige. 3,64 procent och två mandat skrapade C ihop i valet 2002 och sedan dess har partiet bara fortsatt att öka – 2014 lade 28,55 procent av Kirunaborna sin röst på Centern.
När det gäller stadsomvandlingen har C tillsammans med Miljöpartiet varit det tydligaste oppositionspartiet. Men när Centerpartiets väljarstöd började öka var Kirunas flytt fortfarande okänd. Selbergs främsta förklaring till partiets framgång är därför en annan:
– Vi har verkligen försökt att inte bli en del av etablissemanget.
Han pratar om politiker och organisationer som håller varandra om ryggen och skor sig på systemet. Om invigningar där det klipps band, minglas och skålas i champagne. Gunnar Selberg står utanför allt det där. Och han tror att det gynnar honom.
– Jag törs ta fajten och det tror jag att Kirunaborna har sett.
Men beror det starka stödet för Centern bara på Selbergs framtoning och debatteknik – eller har Kirunas invånare blivit mer mottagliga för Centerpartiets ideologi? I sådana fall har de gjort samma resa som Gunnar Selberg själv. Han växte upp i ett socialdemokratiskt hem, men började under studietiden i Uppsala tilltalas av valfrihet och marknadsekonomi. Miljöpolitiken, decentralismen och den liberala synen på ekonomi fick honom att teckna medlemskap i Centern.
Samtidigt är han kritisk till mycket av det partiet står för. Han säger att han tycker att partierna på vänstersidan har en bättre skolpolitik och att han dras med när Jonas Sjöstedt pratar om vinstförbud i välfärden. När Gunnar Selberg får frågan om det ens ligger någon centerideologi bakom den politik han bedriver i Kiruna tvekar han länge innan han svarar:
– På sätt och vis ja, att folk ska få bestämma mer själva. Det är egentligen grunden till allt. Men jag skulle ändå vilja svara nej på frågan.
Selberg framhåller att hans fokus ligger på de lokala frågorna. Han tror att han lika gärna hade kunnat bilda ett lokalt parti som att företräda C.
– Jag har funderat på det för jag känner ingen plikt att vara trogen Centerpartiet. Men nu kom vi in den vägen och vi har klarat oss bra.
Men Kiruna är inte den enda norrbottniska kommunen där Centerpartiet går bra. Sedan 2015 har både Överkalix och Övertorneå C-märkta kommunalråd i Sarah Karlsson respektive Tomas Mörtberg. I Arvidsjaur har partiet ökat kraftigt i de två senaste valen och nådde 2014 30-procentsgränsen. Även i Haparanda har Centern gått framåt. Gruppledaren Sven Tornberg tror att mycket handlar om att väljarna har sett att partiet är duktigt på att omsätta politiken till praktik.
– Man kommer inte så långt med att bara gnälla. Man ska rikta befogad kritik, men samtidigt hitta de bästa och effektivaste lösningarna, säger han.
Tornberg lyfter även fram att partiets profilfrågor är ständigt aktuella i Tornedalen och att ämnen som lantbruk och småföretagande har hamnat i rampljuset på ett bredare plan när debatten om landsbygdens överlevnad har tagit fart. Dessutom tror Sven Tornberg att valfrihets- och frihetsfrågorna är här för att stanna – samtidigt som många väljare helt enkelt är trötta på Socialdemokraterna.
– De har haft ett långvarigt maktinnehav där utvecklingen inte har fått framåt, den har stått stilla eller gått bakåt.
I både Haparanda och Kiruna är Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna de borgerliga partier som har mandat i kommunfullmäktige. I Kiruna har Moderaterna alltså valt att samarbeta vänsterut – men i Haparanda står de borgerliga partierna – som samlar ungefär 40 procent av rösterna – enade. De brukar ha gruppmöten tillsammans och lägga fram gemensamma budgetmotioner.
– Det är viktigt att kunna samlas och föra diskussion. Inget borgerligt parti är så stort att man kan styra det här själv, säger Sven Tornberg.
Tornbergs mål är att det ska bli maktskifte i Haparanda 2018. Han tycker inte att det spelar någon roll om det är en borgerlig allians eller en regnbågskoalition som tar över – bara det finns ett gemensamt mål.
I Överkalix har regnbågsalliansen med Vänstern och Centern i spetsen haft makten i två år. Sarah Karlsson tycker att konstellationen är lyckad och att Centerpartiet får igenom mycket av sin politik trots att det ibland krävs ideologiska kompromisser. Hon tror inte att partiet riskerar att drunkna i den breda koalitionen.
– Jag ser den inte som ett hot mot borgerligheten, nej, säger Sarah Karlsson
Tvärtom tror hon att Centerpartiet och de andra borgerliga partierna har framtiden för sig i Norrbotten. I Överkalix har C alltid varit starkt och nu känner Karlsson att det blåser varma vindar i hela distriktet.
Hon tror att det är en styrka att Centern – precis som Socialdemokraterna – bottnar i en folkrörelse. Det ger partiet en stabil organisation och grund att stå på, vilket kan vara en fördel gentemot till exempel Liberalerna som har betydligt färre väljare i Norrbotten.
– Det är svårare att bygga en grund än att bygga från en grund.