Från och med vecka 13 har poliser i yttre tjänst i Norrbotten påbörjat sin utbildning för att kunna använda det nya elchockvapnet. Ett nationellt direktiv finns hos polisen som säger att det nya våldshjälpmedlet ska införas under 2024 för samtliga poliser i yttre tjänst i hela landet. Utbildningen är två dagar och där ingår bland annat att poliserna får lära sig när och hur elchockvapnet ska användas, men också när det inte ska användas. Elchockvapnet har varit efterlängtat länge hos många poliser och ska nu användas som ett komplement till deras nuvarande våldshjälpmedel där både batong, pepparspray och tjänstevapen ingår.
– Det är något vi har längtat efter. Vi har sett behovet av någonting som finns i vårt användningsområde, vår våldsanvändning, som handlar mycket om att vi inte ska skada någon och vi ska inte skada oss själva. Vi minskar påverkan mellan oss och de vi ingriper mot med ett elchockvapen, så det är alldeles fantastiskt att ha med sig ut, säger Kent Isaksson, trafikpolis och inspektör i Luleå.
I Luleå har elchockvapnet redan hunnit användas i tjänst efter de påbörjade utbildningarna.
– Situationen var på väg att eskalera till en riktigt våldsam situation, så att kollegan kunde använda det och betvinga den här personen. Han tände även sin varningsbåge, så att den här personen fick se effekten av elchockvapnet. Han förklarade också vad som kommer hända om han inte tar det lite lugnt.
Elchockvapnet behövde alltså inte avlossas i situationen utan verkade avskräckande. I videon syns vad det innebär att tända varningsbågen.
– Det fick bästa möjliga effekt. Det blev ingen våldsanvändning och personen förstod att det här är nog inget skönt att bli träffad av. Personen lugnade ner sig snabbt och vi fick ett väldigt trevligt samtal resten av tiden vi var med den här personen. Utan elchockvapnet hade det kanske blivit en brottningsmatch eller så hade vi varit tvungna att använda batong vilket har större risk till skador, säger han.
Varje polispatrull (två poliser) ska medföra minst ett elchockvapen per patrull, och det nya elchockvapnet kommer inte ersätta det befintliga tjänstevapnet utan verka som ett komplement. När polisen träffar någon med elchockvapnet är det initialt med 50 000 volt som sedan när strömkretsen sluts går ner till en arbetsspänning på ca 1500–2600 V som då går igenom kroppen under de 5 sekunder som strömmen pulserar genom kroppen.
När ska man inte använda elchockvapnet?
– Det finns en del tillfällen då det är högst olämpligt att använda det, såklart om någon står vid en bro eller om någon står på platser där man kan falla och slå sig eller falla ner i vatten. Även mycket unga personer och gravida är två grupper som vi måste ha stor restriktivitet kring innan vi exponerar dessa för elchockvapen. Det säkerhetstänket har vi alltid med oss, säger Kent Isaksson.
När det gäller hjärtproblem eller personer som har pacemaker ska elchockvapnet inte vara farligt att exponeras för på grund av den låga energiurladdningen som vapnet genererar.
– Att bli träffad av polisens elchockvapen påverkar inte det centrala nervsystemet som styr hjärta, hjärna och vitala inre organ, utan påverkar det muskulära systemet och skapar ofrivilliga muskelsammandragningar, säger Erik, utbildningssamordnare hos polisen och ansvarig för implementering av elchockvapen i Norrbotten.