Pojke skjuten av polis

Polisen har skjutit en pojke i benet, efter att han uppträtt hotfullt i samband med en insats vid ett inbrott. Pojken och ytterligare en person är misstänkta för inbrott och grovt våld mot tjänsteman mot en polis.

19 december 2018 08:23

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som polisen gjorde insatsen i samband med ett inbrott i Haparanda.

Pojken, som är i yngre tonåren, ska enligt uppgifter till Norrbottens Media ha närmat sig polispatrullen på ett hotfullt sätt, beväpnad med en trädgårdsspade. Polisen har då skjutit pojken i ena benet.

Enligt uppgifterna har pojken förts till sjukhus. Skadorna är inte livshotande.

Polisen har under morgonen inte velat lämna några kommentarer kring insatsen.

Lars Öberg, lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten, var vid 8.40-tiden på väg till Haparanda för att sätta sig in i ärendet.

– I nuläget har jag inga kommentarer, säger Lars Öberg.

Uppdatering 9.26:

Enligt polisens webbsida var det vid 03.40-tiden som polisen beordrades till en butik i centrala Haparanda efter ett larm om ett pågående inbrott. Som Norrbottens Media redan rapporterat uppstod tumult vid platsen och polisen avlossade ett skott.

Personen som träffades, en pojke i yngre tonåren, misstänks för inbrott och mordförsök. Rubriceringen ändrades senare till grovt våld mot tjänsteman.

Ytterligare en person lämnade platsen springandes, men greps senare av polisen. Även han misstänks för grovt våld mot tjänsteman.

Brottsplatsen har spärrats av för att en teknisk undersökning ska kunna genomföras. Enheten för grova brott i Norrbotten utreder mordförsöket mot polismannen och inbrottet. Förundersökningen är åklagarledd.

När en polis skjuter, vilket enligt polistermer kallas verkanseld, upprättas alltid en anmälan om tjänstefel. Ärendet utreds av särskilda utredningar.

Uppdatering 10.50:

Det är en tobaksaffär som utsatts för inbrottet. Polisen har spärrat av hela tomten där butiksbyggnaden ligger. Ett krossat fönster är ytterligare ett av de tecken som avslöjar att något hänt på platsen.

Två polisbilar är på plats i väntan på tekniker som ska genomföra en brottsplatsundersökning under dagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jonas Andersson