Plundrade idrottsföreningar på miljoner – åtalas

Ridklubben, golfklubben, flera andra ideella föreningar och en anhörigs företag tömdes på nära 3,7 miljoner kronor i en svindlerihistoria av sällan skådat slag. Nu åtalas Jokkmokkskvinnan i 60-årsåldern misstänkt för grov förskingring.

I det misstänkta svindleriet har flera idrottsföreningar i Jokkmokk fått sina konton tömda på över 200 000 kronor och mer. Totalt ska 3,7 miljoner ha försvunnit.

I det misstänkta svindleriet har flera idrottsföreningar i Jokkmokk fått sina konton tömda på över 200 000 kronor och mer. Totalt ska 3,7 miljoner ha försvunnit.

Foto: Jessica Rosengren

Jokkmokk2018-10-10 13:48

Chefsåklagare Thomas Ennefors lämnade in åtalet till Gällivare tingsrätt under onsdagsförmiddagen. Han säger att utredningen har varit omfattande.

– Det blir ju det när det är ganska mycket pengar och allt ska styrkas upp med skriftliga handlingar och kontoutdrag, säger han.

Kvinnan åtalas för tre fall av grov förskingring, alternativt grov trolöshet mot huvudman. Hon har haft behörighet till en anhörigs bankkonton och misstänks ha lurat denne på nära 1,5 miljoner kronor, pengar som har förts över vid 30 olika tillfällen under perioden 22 januari till 10 mars 2018.

Hon har varit anställd inom en sammanslutning av föreningar i Jokkmokk och misstänks för att vid 50 olika tillfällen under perioden 14 februari till 15 mars 2018 ha fört ut totalt nära 2,1 miljoner kronor. Tio ideella föreningar har blivit av med hundratusentals kronor, däribland den lokala ridklubben, gymnastikföreningen, basketklubben, motorsällskapet och ishockeyföreningen. Men även den lokala Folkets hus-föreningen och Hjärt- och lungsjukas lokalförening. Mest pengar har Porjus golf club förlorat, 452 000 kronor.

Den ekonomiska smällen har fått stora konsekvenser för föreningarna, bland annat beslutade basketföreningen att ställa in sin tävlingsverksamhet.

LÄS MER: Miljonbedrägeri: Misstänks ha svindlat föreningar på miljonbelopp

LÄS MER: Svindlerihärvan i Jokkmokk växer

Den tredje åtalspunkten gäller en byaförening och en vägförening som under samma period har tömts på totalt 116 000 kronor. Pengarna har swishats till två konton i Sverige och förts över till ett konto i Hongkong, enligt polisens förundersökning. Men i vems fickor de har hamnat har utredningen inte kunnat visa.

– Den delen av utredningen har vi överlämnat till Åklagarkammaren i Umeå. Vi kom så långt att vi kunde konstatera att pengarna har betalats ut till olika konton, bland annat utomlands, och de har sedan förskingrats och försvunnit, säger Thomas Ennefors.

Kvinnan anhölls den 22 mars i år, några dagar efter att miljonsvindleriet i Jokkmokk hade uppdagats, och hon satt häktad till den 28 mars. Hon har i förhör erkänt att hon har tagit pengarna. Men hon hävdar att hon själv har blivit utsatt för bedrägeri i en investeringshärva i miljonklassen.

LÄS MER: Advokaten: "Hon har tagit pengar"

– Det påverkar inte min bedömning utan som jag har förstått det har ingen lurat henne till att ta av andras pengar, utan det har hon gjort på eget bevåg, säger Thomas Ennefors.

Kvinnan har i förhör sagt att hon via en bekant fått kontakt med en man i Umeå som kommit med ett guldkantat erbjudande. Ett löfte om att hon skulle få tillbaka mångdubbelt så mycket pengar, uppåt en miljon kronor, om hon bara skickade 10 000 kronor till ett swishnummer. Hon gjorde så och det blev början på en ond spiral, där Umeåmannen krävde fler insättningar för att avsluta ett konto i Schweiz och kunna betala ut pengarna han hade utlovat. När hennes alla besparingar, 275 000 kronor, var slut tog hon från en anhörigs företag och sedan från de olika föreningarna vars konton hon hade tillgång till genom sitt jobb.

Hon såg det som att hon lånade pengarna och säger att hon tänkte betala tillbaka dem när hon fick pengarna hon hade investerat. För att täcka upp för en del av pengarna hon "lånat" ur den anhöriges företag ska hon ha tagit banklån på nära en halv miljon kronor.

Hon har även sagt att hon till sist googlade Umeåmannen och insåg att hon skickat pengarna till är en "skurk" som tidigare varit häktad i sin frånvaro misstänkt för inblandning i en internationell investeringshärva. Personen hon pekar ut som Umeåmannen höll sig undan polisens frågor i utlandet tills förundersökningen lades ner och ärendet avskrevs 2009, efter att han återvänt till Sverige.

Åklagaren är optimistisk till att kunna nå en fällande dom i den kommande rättegången.

– Hon har erkänt, så det handlar om att med kontoutdrag och annan skriftlig bevisning få det alldeles klarlagt vilka summor det är frågan om, säger Thomas Ennefors.

De har drabbats i miljonsvindeln

Föreningsalliansen i Jokkmokk

Föreningen Polcirkelgymnasterna Jokkmokk

Jokkmokks folketshusförening Fjället

Jokkmokks ridklubb

Jokkmokks motorställskap

Porjus golf club

Jokkmokks hockeyförening

Jokkmokks styrkelyftsklubb

Jokkmokks skolidrottsförening

Hjärt- och lungsjukas lokalförening i Jokkmokk

Randijaur medborgarhusförening

Randijaur bys vägförening

Utöver föreningarna har en anhörigs med företag förlorat nära 1,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om