Planen: Tävling om bygge i Riksgränsen

Det kan bli en tävling om vem som får bygga i Riksgränsen. Området är eftertraktat och kommunen vill öppna upp möjligheten för alla.

15 maj 2019 15:41

Norrbottens Media har tidigare skrivit att Ribo apartments vill bygga fritidshus för uthyrning, restauranger och liftar till Nordalsområdet. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog ett nej till planerna. På måndag ska kommunstyrelsen besluta om ett planbesked ska beviljas, alltså att kommunen ger ett löfte om att ta fram en detaljplan enligt företagets planer, enligt utskottets förslag.

I dagsläget finns ingen tydlig bild över hur Riksgränsen ska utvecklas. Nina Eliasson, chef på stadsbyggnadsförvaltningen, säger att kommunen jobbar med ett uppdrag att se över området och att alla intressenter måste höras.

–  Det är ett eftertraktat område och vi måste hushålla med den mark vi har och en övergripande syn så att vi inte bygger bort oss. Den pusselbiten är inte lagd ännu, säger Eliasson.

Kommunen har sedan tidigare ett politiskt uppdrag att ta fram en utvecklingsplan där man ska se över vad som är bäst att bygga. Planer finns på att utlysa en markanvisningstävling.

Resultatet från markanvisningstävlingen ska inarbetas i en framtida detaljplan.

–  Vi vet inte hur det ska läggas upp ännu. Om det blir en tävling eller intresseanmälningar sett till området och vilken form som är lämpligast. Det är jättemånga som vill bygga i där och därför är det viktigt att öppna upp för alla. Därför är det bättre att kommunen upprättar en detaljplan och därefter säljer marken. Det är dock en politisk fråga, säger Eliasson.

LÄS MER: Ribo apartments om kommunens nej

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Huhtaniska