– Folk kommer med allt möjligt. Från enkla stolsitsar till antika möbler. Det är mycket inne med 50- och 60-tal just nu, säger Ylva Johansson, när Norrbottens Affärer besöker hennes verkstad på Ankarskatavägen i Piteå.
Här har hon byggt upp en verksamhet som omsätter cirka en miljon kronor per år och som bland annat handlar om att klä om och stoppa möbler. Inför vintern vill snöskoterägare ha nya fräscha dynor och inför sommaren handlar det bland annat om båtdynor och båtkapell.
– Topparna i verksamheten ligger i november och december samt i maj och juni, säger Ylva Johansson.
Hon är född och uppvuxen i Arnemark. Efter skola i Sikfors och Öjebyn gick hon humanistisk linje vid Strömbackaskolan.
– Efter det åkte jag till Stockholm och jobbade som sjukvårdsbiträde vid Stureby sjukhus. Jag var i Stockholm under ett år och då fick jag idén om att lära mig väva så jag sökte och kom in på en terminskurs vid Sätergläntan i Dalarna. Våren 1988 fortsatte jag med en terminskurs i klädsömnad i Dals-Långed. På den skolan fanns också en möbelsnickarutbildning. Det var då jag såg kombinationen med möbler och tyg, berättar Ylva Johansson.
Efter det bar det iväg till Frankrike där hon praktiserade vid ett företag som vävde tyger. Sedan sökte hon till tapetserarutbildning i Ljusdal.
– Det var en specialistutbildning. När den var klar åkte jag hem till Piteå och jobbade vid tapetserarverkstaden vid Furunäsets sjukhus och jag var också involverad i Brygganprojektet under 1992, säger hon.
1994 beslöt hon sig för att starta egen verkstad på Nygatan. Där blev hon kvar i tre år.
– 1997 köpte vi hus på Ankarskatavägen där det stod ett sextio kvadratmeter stort nybyggt garage. Det fick bli verkstad, säger Ylva Johansson.
Eftersom hon också sålde tyger och en del andra inredningsdetaljer beslöt hon sig för att bygga ett Attefallshus på 25 kvadratmeter. Där säljer hon bland annat tyger och lampor.
Företag är viktiga kunder.
– Det kan handla om att klä om konferensstolar och soffor, säger Ylva Johansson.
Hon säger att verksamheten snurrar på för fullt. Orderboken är fylld ända fram till i maj. Den som lämnar in en möbel nu får räkna med att vänta.
– Det svåraste i det här jobbet är att planera hur lång tid en renovering kan ta. Just nu har jag många tidskrävande möbelrenoveringar på listan. Jag ska bland annat arbeta med en turkisk divan från 1894 där jag ska stoppa om sitsen, ryggen och armstöden och det tar tid. Det är fullt upp. Jag behöver inte söka efter jobb, säger Ylva Johansson.